Dan Mionice (foto: www.mionica.rs)
Dan Mionice (foto: www.mionica.rs)
19.01.2022, 09:58

Svečana akademija i izložba "Mionica budućnosti"

č: | fb:

U Mionici je povodom Dana varoši održana svečana akademija i otvorena izložba "Mionica budućnosti" na kojoj su predstavljeni radovi studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

 

Mionica je za varoš proglašena ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, pre 127 godina, 14. januara 1895. godine. Govoreći na svečanoj akademiji u opštinskom Kulturnom centru predsednik opštine Boban Janković rekao je da Mionicu ove godine čeka realizacija projekata vrednijih od milijardu dinara.

 

Boban Janković

Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

- Naša je obaveza da budemo dostojni pregnuća i slave koju su nam preci ostavili u nasleđe. Naša je obaveza da u savremenom vremenu ostvarimo novu emancipaciju naše varoši. I mi na tome svakodnevno radimo. Iz ove srdačne varoši u svet su se otisnula velika imena naše zemlje. Među najcenjenijima su Vojvoda Mišić i Milan Rakić. Mionica ih nije zaboravila. Ove godine ćemo ispuniti dug prema njima. Pesnik i diplomata Milan Rakić dobiće spomenik, a u čast vojvode Mišića i srpskih vojnika biće sagrađen muzej Kolubarske bitke - kazao je Janković.

 

On je takođe istakao da se gradi kanalizacija u 22 naselja, dva prečistača otpadnih voda u Mionici i Banji Vrujci, kao i da se završava linijski park kod reke Ribnice i počinje rekonstrukcija parka u centralnoj pešačkoj zoni.

Luka Jezdić i Marko Tomić

Luka Jezdić i Marko Tomić (Foto: www.mionica.rs)

 

Program u Kulturnom centru obeležio nastup Kulturno umetničkog društva "Vojvoda", izvedba soliste Marka Tomića, instrumentaliste Luke Jezidća, etno grupe "Mione" i Gradskog hora "Abrašević". Stihove Matije Bećkovića i Vladike Nikolaja Velimirovića govorio je glumac Branko Antonić.

 

- Mnogo toga smo zacrtali kao svoj cilj. Mnoge projekte smo pokrenuli. Nemoguće ih je sve pobrojati u jednom obraćanju. Ali, garantujem vam, razvoj Mionice je nezaustavljiv proces. Još jednom svima bih čestitao Dan varoši u želji sa Mionicu nosimo uvek u srcu, da je gradimo i razvijamo jer ona zaslužuje najbolje - dodao je Janković.

Izložba Mionica budućnosti

Izložba Mionica budućnosti (Foto: www.mionica.rs)

 

Izložba "Mionica budućnosti" biće otvorena narednih mesec dana i besplatna je za sve posetioce. Iz Kulturnog centra poručuju da je zabeležena veća posećenost kada je reč o izlobama. U proteklim mesecima Mioničanima su na raspolaganju bile postavke "40 godina detinjstva" i likovna kolonija "Ribnica 3", a kulturni sadržaj obogatila je i aktuelna postavka studenata Beogradskog univerziteta.

Aktuelno

Ljubomir Radović (foto: Kolubarske.rs)
Još uvek ima mesta da se dopuni i poboljša PGR Pre 1 dan 4 sati

Lokalni front: Ko i kako odlučuje o sudbini Divčibara

Lokalni front Va podseća javnost, posebno zaljubljenike u Divčibare, da samo još do petka 24. juna postoji mogućnost dostavljanja primedbi i predloga na treću izmenu Plana generalne regulacije za...  · 5 komentara