Slobodan Jevtić Pulika (foto: www.mionica.rs)
Slobodan Jevtić Pulika (foto: www.mionica.rs)
09.03.2022, 10:18

Pulikin legat u Mionici

č: | fb:

Opština Mionica sagradiće umetničku galeriju na više od 150 kvadrata u centru varoši. Nekadašnji stambeni prostor biće adaptiran u legat gde će biti izložena umetnička dela slikara, muraliste i filmskog stvaraoca Slobodana Jevtića Pulike.

 

Pulikin legat nalaziće se u sklopu Kulturnog centra i Kuće Kolubarske bitke koja se gradi i predstavljaće zaokruženu kulturnu, istorijsku i umetničku celinu. Ovaj projekat podržao je Kabinet ministra bez portfelja za nedovoljno razvijene opštine i opredelio osam miliona dinara, dok će lokalna samouprava učestvovati sa 5,5 miliona dinara.

 

- Mionica će dobiti umetničku galeriju. Mnogo truda i rada smo uložili u ovaj projekat i sada smo na korak od realizacije. Nekadašnji ruiniran prostor zamenio je izuzetan Kulturni centar, u sklopu kog se gradi Kuća Kolubarske bitke i Pulikin legat. Ovo izuzetno nasleđe i deo kulturnog blaga Srbije izdići će Mionicu na kulturnoj mapi čitave Evrope, i zajedno sa Kućom Kolubarske bitke i Umetničkim paviljonom čija je izgradnja planirana, predstavlja impozantnu zaostavštinu za budućnost i pokoljenja koja dolaze. Kultura predstavlja temelj opstanka jednog naroda i društva i zato je veoma važno da ulažemo u njen razvoj - rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Boban Janković i Slobodan Jevtić Pulika

Boban Janković i Slobodan Jevtić Pulika (Foto: www.mionica.rs)

 

Slobodan Jevtić Pulika rođen je u Valjevu, a najveći deo svog života proveo je radeći širom Evrope, najviše u Francuskoj. On je odlučio da Mionici podari 210 umetničkih dela među kojima su i umetnička dela Ljube Popovića i Dade Đurića koja će biti deo Legata.

 

- Godinama negujemo izuzetnu saradnju sa umetnikom Slobodanom Jevtićem Pulikom. Dugujemo mu veliku zahvalnost na vrednim umetničkim delima koja će se nalaziti u Mionici. Rekonstrukcija centralnog parka, spomenik Milanu Rakiću, Kuća Kolubarske bitke i Pulikin legat doprineće razvoju naše Mionice u kulturunom i turističkom pogledu - kazao je Boban Janković.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 29 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 24 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...