Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Mionica (foto: Đorđe Đoković)
30.03.2022, 09:07

Mišiću posthumno zvanje počasni građanin, Vučić počasni građanin Mionice

č: | fb:

Vojvodi Živojinu Mišiću je posthumno dodeljeno zvanje počasnog građanina Mionice, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglašen za počasnog građanina Mionice, odlučili su odbornici Skupštine opštine Mionica na jučerašnjoj sednici. 

 

Kako se navodi u obrazloženju, odbornička grupa SNS je pokrenula inicijativu da se Vojvodi Živojinu Mišiću dodeli posthumno zvanje počasni građanin opštine Mionica, a Aleksandru Vučiću zvanje počasni građanin Mionice, te se obratila zahtevom za dobijanje prethodne saglasnosti za odlučivanje o dodeljivanju zvanja.

 

U obrazloženju zahteva Odbornička grupa je navela da je Vojvoda Živojin Mišić rođen 1855. godine u selu Struganiku opština Mionica i njegova rodna kuća je pretvorena u muzej koji predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. "Vojvoda je bio jedan od najznačajnih vojskovođa srpske vojske u Prvom svetkom ratu i njegovo vođenje Kolubarskom bitkom i uspehom srpske vojske je trajno obeležilo istoriju srpskog naroda. Njegova vojna doktrina i strategija se proučava  na svim vojnim akademijama", navodi se u obrazloženju zahteva.

 

U obrazloženju zahteva da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude proglašen za počasnog građanina Mionice, odbornička grupa SNS je navela da je Vučić u najtežim trenucima u modernoj srpskoj istoriji preuzeo odgovornost za rešavanje najvažnijih i najtežih problema koji vekovima i decenijama opterećuju i koče Srbiju na njenom civilizacijskom i evropskom putu.

 

"Pod vođstvom predsednika Vučića Srbija je danas međunarodno priznata zemlja i zemlja koja je prepoznata kao faktor mira i stabilnosti u regionu, čitavom Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Danas našu Srbiju uvažavaju  u čitavom Svetu i naš predsednik na ravnopravnoj osnovi razgovara sa najvećim liderima. Mionica i mioničani cene i poštuju svoga predsednika. Znamo da u njemu imamo prijatelja i saveznika na zajedničkom zadatku da se sa Srbijom i Mionica razvije i postane bolje i lepše mesto za život", navodi se u obrazloženju zahteva.

 

Od 39 odbornika lokalne skupštine, zasedanju je prisustvovalo 29, dva odbornika opzicije su bila protiv odluke o počasnim građanima opštine Mionica.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
"Aproprijacija" za skoro milion evra godišnje Pre 4 sati 14 minuta

(Ne)kontrolisano trošenje tekuće budžetske rezerve

Iz tekuće budžetske rezerve svake godine se potroši blizu milion evra. Gradska vlast odlučuje kome i koliko novca će dati, građani nisu informisani, skupštinska većina ćuti i ignoriše zahtev...  · 2 komentara

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 27.01.2023

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara