Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Mionica (foto: Đorđe Đoković)
30.03.2022, 09:07

Mišiću posthumno zvanje počasni građanin, Vučić počasni građanin Mionice

č: | fb:

Vojvodi Živojinu Mišiću je posthumno dodeljeno zvanje počasnog građanina Mionice, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglašen za počasnog građanina Mionice, odlučili su odbornici Skupštine opštine Mionica na jučerašnjoj sednici. 

 

Kako se navodi u obrazloženju, odbornička grupa SNS je pokrenula inicijativu da se Vojvodi Živojinu Mišiću dodeli posthumno zvanje počasni građanin opštine Mionica, a Aleksandru Vučiću zvanje počasni građanin Mionice, te se obratila zahtevom za dobijanje prethodne saglasnosti za odlučivanje o dodeljivanju zvanja.

 

U obrazloženju zahteva Odbornička grupa je navela da je Vojvoda Živojin Mišić rođen 1855. godine u selu Struganiku opština Mionica i njegova rodna kuća je pretvorena u muzej koji predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. "Vojvoda je bio jedan od najznačajnih vojskovođa srpske vojske u Prvom svetkom ratu i njegovo vođenje Kolubarskom bitkom i uspehom srpske vojske je trajno obeležilo istoriju srpskog naroda. Njegova vojna doktrina i strategija se proučava  na svim vojnim akademijama", navodi se u obrazloženju zahteva.

 

U obrazloženju zahteva da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude proglašen za počasnog građanina Mionice, odbornička grupa SNS je navela da je Vučić u najtežim trenucima u modernoj srpskoj istoriji preuzeo odgovornost za rešavanje najvažnijih i najtežih problema koji vekovima i decenijama opterećuju i koče Srbiju na njenom civilizacijskom i evropskom putu.

 

"Pod vođstvom predsednika Vučića Srbija je danas međunarodno priznata zemlja i zemlja koja je prepoznata kao faktor mira i stabilnosti u regionu, čitavom Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Danas našu Srbiju uvažavaju  u čitavom Svetu i naš predsednik na ravnopravnoj osnovi razgovara sa najvećim liderima. Mionica i mioničani cene i poštuju svoga predsednika. Znamo da u njemu imamo prijatelja i saveznika na zajedničkom zadatku da se sa Srbijom i Mionica razvije i postane bolje i lepše mesto za život", navodi se u obrazloženju zahteva.

 

Od 39 odbornika lokalne skupštine, zasedanju je prisustvovalo 29, dva odbornika opzicije su bila protiv odluke o počasnim građanima opštine Mionica.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 44 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 41 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara