Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Mionica (foto: Đorđe Đoković)
05.04.2022, 12:24

Izborna komisija u Mionici odbila primedbe opozicije na izborni proces

č: | fb:

Lokalna izborna komisija odbila je primedbe na regularnost izbornog procesa na na teritoriji opštine Mionica koje je podneo izborni štab koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije.

 

Dragoljub Višić, ispred koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije u Mionici, kaže da se primedbe odnose, pre svega, na glasanje van biračkog mesta, mada, bilo je i drugih propusta i neregularnosti prilikom glasanja.

 

Navodi da su na pojedinim biračkim mestima predsednici biračkih odbora odbili da usvoje primedbe pa su ih kontrolori naknadno dostavili direktno Lokalnoj izbornoj komisiji. Dodaje da je problema bilo na sedam, a ne samo na tri biračka mesta, kako tvrdi predsednica izborne komisije. Najviše primedbi se odnosi na proces glasanja van biračkog mesta nepokretnih građana.  

 

- Građani koji su nepokretni, po utvrđenim pravilima, dužni su da se od 7 do 11 časova na dan izbora obrate biračkom odboru i na osnovu tih poziva odlazi se na teren, a ne da neki članovi biračkih odbora sami prave spiskove koga treba posetiti kod kuće, a koga ne. Ispade po njihovom da je pola građana mioničke opštine nepokretno - kaže Višić i navodi nekoliko primera:

 

- U Dučiću je na spisku biračkog odbora bilo skoro 50 nepokretnih, u Brežđu 35, u Osečenici na biračkom mestu broj 1 bilo je 20 nepokretnih, a na biračkom mestu broj 2 u istom selu je 26 nepokretnih, zatim u selu Vrtiglav 16, u Robajama je bilo 17 nepokretnih …" - tvrdi Višić.

 

Nevena Lugonja, predsednica Lokalne izborne komisije u Mionici kaže da je komisija utvrdila da se u ovim slučajevima ne radi o težoj povredi izbornog procesa tako da na ovim biračkim mestima izbori neće biti ponovljeni.

 

- Primedbe se isključivo odnose na glasanje van biračkog mesta i tvrdnje da nisu neokretna sva lica koja su stalni članovi biračkog odbora posetili radi obavljanja glasanja - kaže Lugonja i navodi da kontrolori nisu dali svoj potpis na samo dva zapisnika, a na jednom izbornom mestu zapisnik je potpisan, a primedba je naknadno dostavljena.

 

Dragoljub Višić, ispred koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije u Mionici, kaže da se Lokalna izborna komisija oglušila na primedbe njihovih kontrolora na biračkim mestima, te najavljuju žalbu na odluku izborne komisije i krivične prijave protiv predsednika i članova biračkih odbora.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 54 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...