Jelena Jeremić (foto: Ana Stanimirović)
Jelena Jeremić (foto: Ana Stanimirović)
09.04.2022, 10:22

Pesničke "Tišine" Jelene Jeremić

č: | fb:

Gradska biblioteka "Božidar Knežević" i Ustanova kulture večeras organizuju predstavljanje poetske zbirke "Tišine", prve knjige Jelene Jeremić (1995), profesorke grčkog jezika i književnosti poreklom sa Uba. Na promociji, koja će biti održana na Maloj sceni ubskog Doma kulture od 18 časova, razgovor sa autorkom vodiće Jelka Panić, direktorka biblioteke, pesme će kazivati Katarina Arsenić, dok će program muzikom upotpuniti gitarista Marko Radovanović.  

 

Poezija koju u svom prvencu potpisuje Jelena Jeremić govori o odrastanju i sazrevanju, o ranim ljubavnim i drugim jadima i prihvatanju sebe "dok se porcije emocija slažu". Sve to vrlo vešto smešta u stihove, u želji da skrivene delove svoje tanane lirske duše podeli sa onima sličnog senzibiliteta, uz poruku "hajde da čujemo tišinu". 

 

"Jelena Jeremić je izuzetno talentovana dama koja zna šta će sa svojim tišinama. Ume tu tišinu da osluškuje i oblikuje po zahtevima svog, a i našeg srca. Ona se ne udvara i ne dodvorava čitaocima, već otresito, gotovo muški, kaže: Ko ne sanja i ne mašta, taj ne živi!", konstatovala je u recenziji knjige profesorka srpskog jezika i književnosti Sanja Lalić.

 

Skenirajući njene stihove dalje navodi da, iako vrlo mlada, Jelena se suočila sa pogrešnim izborima, ljubavnim brodolomima i razočaranjima, ali se odvažila da sve svoje tuge, razočaranja, ljubavi, čekanja i ćutnje prenese na papir. Svoj ego trezveno ostavlja po strani, nadvladava i svoju sujetu i sopstvene strahove dajući nam srce na dlanu. Njena lirika na momente je izuzetno nežna, milozvučna, rafinirana, dok sa druge strane poziva na buđenje, na akciju i promenu ustaljenog reda stvari.

 

"U čitavoj zbirci svepristutna je glad za slobodom, svest da će skidanje okova, oslobađanje od šablona i kalupa doneti olakšanje, svakako, ali 'gledanje u plafon' neće promeniti ništa. Zato je potrebno trgnuti se, odbaciti sve ono što nas žulja, tišti i sputava, spakovati sve to u fioku, onu na dnu i hrabro zakoračiti dalje. Jer sve je stvar izbora. I posle izneverenih očekivanja i lažnih obećanja potrebna je hrabrost da se izabere lepota. Jelena bira da bude slobodna, da se nasmeje prošlosti, koketno joj namigne u prolazu i visoko uzdignute glave nastavi dalje kao da se ne poznaju", naglasila je recenzentkinja Sanja Lalić o zbirci "Tišine", u kojoj su pored 41 pesme zastupljenje i tri kratke priče. Korice j dizajnirala Vanja Jevtić, lekturu i korekturu uradila Jovana Trajković, a kao izdavači potpisuju se sama autorka i ubska biblioteka "Božidar Knežević".

Knjiga Tišine

Knjiga Tišine (Foto: Dragica Jeremić)

 

Jelena Jeremić od malena gaji ljubav prema književnosti i pisanju. Tokom osnovne i srednje škole bila je član literarnih i recitatorskih sekcija i učesnica mnogobrojnih kulturno-umetničkih svečanosti. Inspiraciju pronalazi u ljudima, susretima, životnim okolnostima i okruženju, kao i sopstvenom iskustvu. Pesme su joj ogledalo duše. Nada se da su njene "Tišine" samo prva u nizu knjiga.

 

- Oduvek mi je životna želja bila da objavim knjigu, koja predstavlja ostvarenje lepog sna, ali i ambicije da kažem ono što mislim i osećam. Vodim se emocijom i pišem iskreno, uglavnom poeziju, a ponekad i kratku prozu. Tokom nastajanja zbirke, upoznala sam mnogo ljudi i uživala u stvaralačkom procesu - kaže mlada i darovita poetesa, kojoj su omiljeni pesnici Branko Miljković, Mika Antić i Šarl Bodler.

 

Osim književnosti voli da čita, peva i glumi, zna napamet mnoge replike iz filmova i odlično ume da imitira poznate zvezde sedme umetnosti.

 

Jelena Jeremić rođena je u Valjevu, gde je pohađala Prvu osnovnu školu i gimnaziju. Nakon toga, upisala je Filološki fakultet u Beogradu i završila osnovne studije na katedri za neohelenistiku. Trenutno radi kao profesor grčkog jezika i književnosti u jednoj privatnoj beogradskoj školi.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 20 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 9 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.