Preostali cerovi (foto: Dragan Belajac Džagi)
Preostali cerovi (foto: Dragan Belajac Džagi)
23.04.2022, 11:26

Iz privatne šume pokradeno 36 stabala cera

č: | fb:

Iz šume zvane "Stara jaruga" u Novacima, koja je u posedu Ubljanina Milivoja Tanasijevića, za proteklih godinu dana posečeno je i izvučeno 36 stabala cera starih najmanje pola veka. Krađa je prijavljena šumarskom inspektoru i policiji, koji su izašašli na teren i evidentirali štetu.

 

- Pošto živim na Ubu, a Novaci su dosta udaljeno selo, šumu sam poslednji put proletos obišao. Međutim, pre petnaestak dana javlja mi jedan meštanin odavde da se šuma seče u počep i stabla se izvlače, pa sam odmah došao sa inspektorom. Zatekli smo 22 komada taze isečena cera, koji su bili visoki preko 15 metara, od 50 do 70 centimetara široki preko panja, plus 14 stabala koji su proletos posečeni. Sa šumarom sam razgovarao, kaže da je to do 80 metara kubnih drva. Jedan kubik prodaje se po ceni od 8.000 dinara, na stovarištu košta i deset hiljada, pa računajte koliko je to para. Po mojoj proceni, pričinjena šteta iznosi oko 6.000 evra - priča Milivoj Tanasijević, koji je zaseoku Gomilica u Novacima nasledio šumu površine 15,6 ari.

 

Milivoj Tanasijević

Milivoj Tanasijević (Foto: Dragan Belajac Džagi)

Dodaje da je prilikom prvog dolaska nakon dojave, šumarski inspektor obeležio i nekoliko velikih trupaca, kojih nije bilo nekoliko dana kasnije, kada je po Tanasijevićevom pozivu i novinarska ekipa obišla poharanu cerovu šumu.

 

- Znači, nastavio je i dalje da vuče, bez obzira na to što je video da je inspektor bio. Toliko je opušten da ne odustaje. Niti je sadio, niti gajio, ali zato seče kao svoje, prodaje i zarađuje. Pored toga što je lopov, on je i monstrum, jer samo takav može uništiti šumu staru preko 50 godina. Ostalo je još nekoliko debelih i visokih cerova, većina je oborena. Vuče i ogranke, sve što vredi i što može na metar da se proda. Gde su tolika drva nestala? - ljutito pita Milivoj, inače poznati ubski odžačar.

 

Ne može da shvati drskost drvokradice, koji testerom seče u po bela dana, sa velikim traktorom i prikolicom. Još više ne može da razume bezobzirnost počinioca koji mesecima nemilice "ruši tuđe". Jer, "red je red".

 

- Ako mu je trebalo za ogrev, za lečenje dece, ako mu je trebalo da proslavi slavu, sahrani roditelje ili podigne spomenik, zašto nije odsekao dva, tri drveta i prodao? Zar je morao da iseče 36 stabala i opustoši mi šumu? Na šta je potrošio tolike pare? Da bi živeo? Da li mirno spava? Kako bi se on osećao da mu neko ukrade traktor ili kravu? U šumi koja se graniči sa mojom isečeno je samo jedno drvo, jedino ja smetam ovde, vele Milivoj živi na Ubu, pa secite - ne krije ogorčenost naš sagovornik. 

Tanasijevića šuma nakon krađe

Tanasijevića šuma nakon krađe (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Milivoj je od sada pokojnih Živka i Radmile Pantelić nasledio cerovu šumu, koja se nalazi od prvih kuća u udaljenom i nenaseljenom delu Novaka. Iako nevelike površine, bila je svojevrsno porodično blago Tanasijevića, čuvano za teža vremena.

 

-Deda Živko je preminuo 1988, a baba Radmila posle devet godina. Oboje sam gledao, negovao, vodio lekaru, sahranio, dao daće, podigao spomenik, koji me koštao 15 miliona dinara u ono vreme, a nasledna taksa 18 miliona. Ja nisam čekao njihovu smrt, kako bih šumu isekao i prodao. Poslednji put sam sa testerom ušao u nju pre desetak godina. Od tada nisam sekao. Računao sam, neka je, neka stoji dok ne zatreba deci. Bio je sve cer do cera. Milina pogledati. Tuga šta je od nje ostalo posle šumokradice - kaže Milivoj Tanasijević, u nadi da će policija brzo naći počinioca, koji će mu nadoknaditi štetu.

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 4 sati

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 4 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 1 sati 54 minuta

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...