Zoran Ćosić (foto: www.mionica.rs)
Zoran Ćosić (foto: www.mionica.rs)
05.05.2022, 08:51

Glumac Zoran Ćosić predstavio svoju prvu knjigu poezije

č: | fb:

Pozorišni, televizijski i filmski glumac Zoran Ćosić, koji je rođen u Mionici, predstavio je svojim sugrađanima knjigu poezije "Iverje i okrajci" u Kulturnom centru. Mionička publika, aplauzom je pozdravila svog komšiju, prijatelja, glumca i književnika, a prema njihovim rečima Ćosić im je priredio nezaboravno poetsko-muzičko veče.

 

- Ovo veče je, pored promocije knjige koja je nedavno izašla, izraz moje zahvalnosti zavičaju. Moj zavičaj je sve ove godine bio sa mnom. Osećao sam ljubav i podršku mojih Mioničana u svakom trenutku svog bivstvovanja i želeo sam da vam se uz pomoć svojih prijatelja na ovaj način zahvalim na svemu, pamteći reči moje majke kada sam odlazio na studije glume i koja je tada rekla da ne smem da zaboravim samo jednu stvar, da ne zaboravim odakle sam pošao – rekao je između ostalog Zoran Ćosić.

 

Štampanje je podržala opština Mionica, suizdavač je mionička Biblioteka "Milovan Glišić", a svi posetioci su od autora dobili na poklon njegovu zbirku poezije "Iverje i okrajci".

 

Promociji knjige prisustvovao je i predsednik opštine Mionica Boban Janković koji je rekao da je Mionica ponosna na svog sugrađanina.

 

- Naš komšija, divan čovek, uspešan glumac, a sada i književnik priredio nam je izuzetno veče. Tvoja Mionica je ponosna. Hvala ti na izuzetnim stihovima i radujemo se svakom tvom novom delu i ulozi. Bilo da je reč o poeziji, pozorištu, filmu. Jedno je sigurno, a to je da si u svakom formatu izuzetan umetnik – rekao je Janković i dodao da je ulaganje u kulturu veoma važno i da su rezultati toga vidljivi.

Janković i Ćosić

Janković i Ćosić (Foto: www.mionica.rs)

 

- Mionica danas podržava kulturu. Od urušenog napravili smo moderan Kulturni centr u kom danas mogu da se održavaju književne večeri, pozorišne predstave, gledaju filmovi. A uspešno realizujemo i druge projekte iz oblasti kulture i umetnosti - naglasio je Janković.

 

Ćosić je uz podršku supruge Nine, stalne članice Simfonijskog orkestra RTS-a i njenog ansambla "VIS Da capo", dugogodišnjeg saradnika ubskog glumca Aleksandra Tadića, Karla Astrahana ispred izdavača knjige "Liberland", fotografkinje Nevene Stevanović, kao i svojih prijatelja iz detinjstva, uglednog pravnika i vrsnog muzičara Dragana Živkovića i "Čuvara straha" Branka Terzića bez kojeg nije mogla da prođe ni jedna Zoranova važnija pozorišna premijera, posetiocima prepune mioničke ustanove kulture poklonio veče za pamćenje

 

Poetska zbirka "Iverje i okrajci" je nastajala nekoliko decenija, ali nije prvi Ćosićev iskorak izvan prostora glume. Ovaj svestrani umetnik je do sada napisao dva pozorišna komada za decu "Uplakana Katarina" i "Svetionik na kraju arhipelaga", pozorišni komad "Janičar", scenario za film i televizijsku seriju "Strašila za ptice" i tekst za monodramu "Akt".

 

Pored zapaženih ostvarenja u brojnim predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu i na drugim scenama, Ćosić je ostvario upečatljive uloge i na filmskom platnu, kao i u popularnim televizijskim serijama kao što su "Srećni ljudi", "Moj rođak sa sela" i "Bela lađa".

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 12 sati 30 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 19 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.