Most u Paštriću (foto: www.mionica.rs)
Most u Paštriću (foto: www.mionica.rs)
13.07.2022, 10:12

Junske poplave u Mionici napravile štetu veću od 150 miliona dinara

č: | fb:

Junske poplave na teritoriji opštine Mionica napravile su štetu veću od 150 miliona dinara. Komisija za procenu šteta utvrdila je da je oštećeno 70 kilometara puteva, i da su nanete ozbiljne štete na više od 75 hektara useva. Četiri mosta su ozbiljno oštećena, a dva su u potpunosti srušena. Došlo je i do pojave klizišta, a poplavljeno je i 15 domaćinstava.

 

U centru Mionice, nakon izlivanja Ribnice oštećen je tek izgrađeni park i igralište za decu. Opština Mionica je zbog obilnih padavina inteteziteta 70 milimetara koje su se izručile tokom podneva i u noći 11. juna proglasila vanrednu situaciju.

 

Predsednik opštine Mionica Boban Janković i dalje obilazi ugrožena sela gde se saniraju štete, dok su sve ekipe Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod Mionica" stalno na terenu. Angažovane su i dodatne mašine preduzeća "Kolubare" iz Lazarevca kako bi u što kraćem roku građani imali pristupačne i sređene puteve.

 

Oštećen makadamski put

Oštećen makadamski put (Foto: www.mionica.rs)

- Junske poplave su nam nanele ogromne štete. Sve vreme smo na terenu, s građanima. Mašine se ne gase od prvog dana. Putevi su nam uništeni, mostovi suršeni. Uspeli smo da ih osposobimo, ali su nam neophodna dodatna sredstva da ih u potpunosti sredimo. Najviše je pogođena infrastrukutra, ali i poljoprivreda. Domaćinstva takođe. Ljudi su ostali bez svojih usveva, u koje su mnogo uložili. Mašine su već bile u svakom selu, gde su osposobljeni putni pravci, ali nastavljamo da saniramo štete i dalje – rekao je Janković.

 

Kada je reč o poljoprivrednim usevima, najviše su pogođeni usevi kukuruza, gde je potpuno uništen deo kulture, tako da presejavanje ili zasejavanje drugim kulturama nije izvodljivo, pa je šteta jednaka izgubljenom prinosu na zahvaćenim površinama.

 

O razmerama katastrofalne poplave svedoči i merenja sa hidrološke stanice u Mionice. U noći, 11. juna u 21 čas zabeležen je vodostaj Ribnice od 62 centimetra, a oko 2 časa posle ponoći i maksimalan vodostaj od neverovatnih 359 centimetara, što je porast vodostaja od skoro tri metra za pet sati.

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 21 sati 44 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 20 sati 42 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 23 sati 42 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara