Božović, Bećković i Danojlić (foto: Vlada Ivanović)
Božović, Bećković i Danojlić (foto: Vlada Ivanović)
14.07.2022, 12:04

U znaku Milovana Danojlića i promene imena biblioteke

č: | fb:

Već 21 godinu u sedmici pred Kosidbu na Rajcu, održavaju se Ljiške kulturne večeri. Ovogodišnje su u  centar stavile Milovana Danojlića i njegovo delo. Razlog je namera ljiških poslenika kulture, a ideja postoji godinama, da biblioteka uskoro ponese ime po ovom znamenitom Ljižaninu i Kačercu, čije je književno ime zavredelo mesto u Srpskoj akademiji nauka i umetosti, brojne nagrade, među kojima i NIN-ovu za roman "Oslobodioci i izdajnici" 1997. godine, i doktorsku disertaciju Valentine Hamović  pod nazivom "Naivna književnost Milovana Danojlića".

 

Ovog 3. jula, napunio je 85 godina, a deset dana kasnije, njemu u čast, u Dvorištu biblioteke, nedavno nazvanom po glumici Gordani Kosanović, priređen је susret sa poštovaocima pisane reči i promocija najnovije pesničke knjige, "Ispovest na trgu". Akademik Matija Bećković i glumac Petar Božović, uveličali su skup, besedom i čitanjem pesama.

Božović, Bećković i Danojlić

Božović, Bećković i Danojlić (Foto: Vlada Ivanović)

 

Iako gotovo 40 godina živi u malom gradu Poatje u Francuskoj, gde je jedno vreme na tamošnjem Univerzitetu, veoma uglednom, bio lektor, a uvek pisac, veze sa rodnim krajem su mu čvrste. Dobar deo godine provodi u mestu rođenja, Ivanovcima, gde je još 2000. izgradio crkvu Svetog Nikole na brdu Kamalj.

 

Matija Bećković je 2018. kao pesnik-gost crkvene slave, rekao da je Danojlić to brdo krunisao crkvom i da čovek gledajući je ima utisak da je ona tu vekovima, da bismo možda u njenim temeljima pronašli ostatke neke davnašnje bogomolje. Mošo Odalović, Ljubivoje Ršumović, Dragan Hamović, akademik Milosav Tešić, samo su neki od pesnika, koji su učinili čast Milovanu Danojliću i bili na Kamalju.

Bećković i Danojlić

Bećković i Danojlić (Foto: Vlada Ivanović)

 

U dvorištu ljiške biblioteke, u sredu, Matija je besedu započeo rečima: Večeras je na "Ljig pala kometa" poput one koja je pala na Ivanovce, 3. jula 1937.godine u času rođenja Pesnika Milovana Danojlića. Besedu je završio ovako: Desilo se čudo neviđeno, da biblioteka ponese ime po živom pesniku, a sličnu čast je imala samo Desanka Maksimović, koja je dobila spomenik za života u Valjevu.

 

Zaista, sreda, 13. jul, zavređuje posebno mesto na kulturnoj mapi Ljiga i šire zajednice, zbog ove odluke. Veče je bilo za nezaborav i privilegovan je svako ko je sinoć bio u publici!

Publika u dvorištu Gordane Kosanović

Publika u dvorištu Gordane Kosanović (Foto: Vlada Ivanović)

Veselin i Višnja Danojlić, skromni seljaci iz Ivanovaca, pre 85 godina dobili su muško novorođenče. Dadoše mu ime Milovan. U rodnom selu završio je četvororazrednu školu, potom se upisao u Državnu realnu gimnaziju u Ljigu. Kao gimnazijalac, početkom pedesetih godina, otkrio je u Ljigu knjižnicu, uvek čekajući posle časova da se otvori tek u četiri posle podne, da bi pročitao štampu i nosio knjige kući, usput čitajući. "Seljaci su mislili da učim hodajući, a do kuće je bilo sedam kilometara, i smatrali da znam više od profesora", podelio je pisac svoja sećanja na ustanovu koja će uskoro poneti njegovo ime.

 

Odavde je krenuo u veliki svet, preko Beograda u kome je diplomirao romanistiku na Filološkom fakultetu i objavio prve knjige poezije i proze, preko putovanja po raznim državama, gde se upoznao sa  poezijom velikih svetskih pesnika, i tako su  nastale njegove knjige prepeva Brodskog, Bodlera, Jejtsa i drugih. Do Poatjea, gde je izgradio porodični život. Čeka suprugu Sanju, koja ima dva doktorata, da završi svoje obaveze na tamošnjem Univerzitetu, da se vrate za stalno u Ivanovce.

 

Na svečanosti, čule su se razne anegdote, koje je ispričao Danojlić. Jedna od njih je da mu je Peter Handke, poslao pismo adresirano na Poatje, kod Ljiga.

 

Inače, prve večeri program je bio u znaku dece i obrazovanih programa u saradnji biblioteke i vrtića i škola u ljiškoj opštini. Gosti su bili bibliotekari iz Osečine i njihova Biblioteka pozorišnih čudesa, odnosno nastup učenika iz škole glume koja postoji pri biblioteci. Deca su bila sjajna, a Nušić uvek aktuelan.

 

Veče sa Dragišom Božićem, autorom nekoliko knjiga iz oblasti publicistike i lokalne istorije, biće svojevrsno putovanje u prošlost. On je par decenija bio jedan od autora nekada čuvene emisije Radio Beograda Selo veselo. Večeras će predstaviti svoju knjigu "Selo se veseli".

 

Veče će upotpuniti izložba slika Radoslavke Lazić, KUD Ljig, pesme i zdravice kao uvod u 52. Kosidbu na Rajcu.

 

 

Aktuelno

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 sati 44 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...