Škola u Paležnici (foto: Miroslava Kojić)
Škola u Paležnici (foto: Miroslava Kojić)
16.07.2022, 07:42

Kuća je naša velika suština

č: | fb:

U Dićima, u blizini škole, rođen je 15. jula 1922. godine Božidar Petrović, arhitekta i profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji će postati rodonačelnik posebnog stila u graditeljstvu, srpskih kuća sa tremom. I dušom.

Škola u Dićima u vreme gradnje Ibarske magistrale

Škola u Dićima u vreme gradnje Ibarske magistrale (Foto: Iz privatnog albuma)

 

Škola zidana 1910, na uzvišenju iznad kuće Petrovića, bila je planska, sa dve učionice i stanom za učitelja. Ona živi svoj drugi vek, danas sa minimalnim brojem učenika, a rodne kuće Bože Petrovića nema više od šezdeset godina. Srušena je pri izgradnji Vojnog puta, kasnije nazvanog Ibarska magistrala, i sada je tu parking ispred nekada čuvene kafane "Takovo", koja prolaskom auto-puta "Miloš Veliki", tavori, kao i neke druge kafane na Ibarskoj magistrali.

 

Osnovnu školu završio je u mestu rođenja, Gimnaziju u Gornjem Milanovcu, a Tehnički fakultet, arhitektonski smer, u Beogradu.

Boža i učiteljica Ilinka Popović na proslavi škole u Dićima

Boža i učiteljica Ilinka Popović na proslavi škole u Dićima (Foto: Iz privatnog albuma)

 

Profesor je izveo mnoge generacije studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, svojih budućih kolega. Polovinu života projektovao je kuće, u skladu sa podnebljem na kome su građene, a po meri našeg čoveka, sa tremom kao delom kuće, gde domaćini provode dobar deo godine. Po njegovim projektima izgrađen je veliki broj kuća, uz brojne objekte javne namene, među kojima su i škole, ugostiteljski objekti, a za više industrijskih postrojenja dao je urbanistička i arhitektonska rešenja, uz projekte upravnih i drugih zgrada.

 

Tradicionalno narodno neimarsto je sastavni deo graditeljskog opusa arhitekte Božidara Petrovića, čije kuće opravdavaju njegovu misao da je "kuća naša velika suština".

 

Kuće u šumadijskom stilu, na tragu starih srpskih kuća, koje su delo Božidara Petrovića, nalaze se na Rajcu, nekoliko, u Ljigu i Babajiću i još nekim selima. Školu u Paležnici, izgrađenu 2000, takođe je projektovao, kao i škole u Poljanicama i Latkoviću, crkveni dom u Slavkovici i neke poslovne objekte u Ljigu i okolini.

Kuća Savčića na Rajcu

Kuća Savčića na Rajcu (Foto: Savčić)

 

Slavica Strizović Savčić sa Rajca kaže: Naša kuća je jedna od poslednjih profesora Bože Petrovića. Godine 2010. dao je nacrte i uputstva kako da se uradi projekat jer je bio u dubokoj starosti. Preponosni smo što smo vlasnici ove lepotice. Nikada neću zaboraviti susret sa profesorom. "Deco, šta biste vi želeli?", upitao nas je. Kao iz topa smo odgovorili: Dom. Suze su mu zaiskrile u očima. "Ja ću napraviti skice, a na vama je da mu date dušu", rekao je.

 

U svojoj knjizi "Stare srpske kuće kao graditeljski podsticaj" prikazao je više od 50 kuća koje je projektovao i koje su izgrađene, ne samo u Šumadiji.

 

Bio je član Akademije inženjerskih nauka Srbije. Dobio je Veliku nagradu arhitekture za životno delo i druga priznanja, među kojima i Plaketu "Đak kaplar", povodom Dana opštine Ljig. Godine 2008, bio je među dobitnicima Nacionalnog priznanja Ministarstva kulture Srbije za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi.

 

U ljiškoj biblioteci gostovao je u 2007. godine, sa eminentnim kolegama, svojim nekadašnjim studentima, gde su predstavljeni projekti kuća za stanovanje, odmor i poslovnih objekata, kroz katalog u izdanju SANU. Beograđani su videli izložbu pre Ljiga.

 

Preminuo je 28.12.2012, i sahranjen u Gornjem Milanovcu.

 

Sto godina od rođenja, jedna od ljiških ulica mogla bi poneti ime Božidara Petrovića. Ili jedna u Dićima. Barem.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 58 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 23 sati 54 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...