Kosidba na Rajcu (2021.) (foto: Sara Radivojević)
Kosidba na Rajcu (2021.) (foto: Sara Radivojević)
17.07.2022, 06:28

"Oj, oblače, nemoj na kosače..."

č: | fb:

Pedeset drugi put na izletištu Rajac kog Ljiga, odjekivaće pesma povodom jedinstvene manifestacije, ručnog košenja trave, uvek prve nedelje po Petrovdanu. Vremenom, dan kosidbe dobio je i dva dana pride, petak i subotu, obojene zabavnim i kulturnim programima.

 

U petak uveče, koncertom orkestra Stari Grad, započela je uvertira u tradicionalnu privredno-turističku manifestaciju "Kosidba na Rajcu".

 

Subotnji dan počeo je u podne izložbom poljoprivredne mehanizacije. Veče je bilo u znaku folklornih društava, čiji je domaćin KUD "Ljig", a završilo se koncertom grupe Kalem.

Kosidna na Rajcu (1990.)

Kosidna na Rajcu (1990.) (Foto: Iz privatog albuma)

 

Glavni dan je kosačka nedelja, koja počinje okupljanjem kosača u jutrarnjim satima, uz kosačku zdravicu, pevače, igrače i trubače. 

 

Posle otvaranja Kosidbe je defile, uz pesmu, svih učesnika do rajačkih livada određenih za košenje ljute planinske trave. Pevaće se i "Oj, oblače, nemoj na kosače, otiš’o mi dragi na košenje, nije odn’o gunja i amrela, pokisnuće košuljica bela..."!

 

Revijalno takmičenje, uvek okuplja preko 60 učesnika, odevenih po rajačkim "propisima". Oni treba da imaju bele pantalone (gaće), dugačku košulju, jelek i obavezno tanki šareni pojas. Opanci i vezene vunene čarape su neizostavni deo letnje seljačke, i rajačke kosačke nošnje. I ove godine biće izabran đidija, kosač koji dobro kosi, lepo se nosi, odlično peva i miljenik je žena.  

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Vlada Ivanović)

 

Potom je najvažniji, takmičarski deo, nadmetanje najboljih kosača za "Zlatnu kosu", danas posle podneva. Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave sa nekoliko ekipa iz okruženja je štafetno. Gde su kosači, tu su i vodonoše, ručkonoše, trubači, igrači, pevači, zdravičari, i svi oni će na Rajcu pokazati svoje umeće, kao deo narodne tradicije pri košenju trave. Kosački ručak biće postavljen na otkosu. Za kosačku trpezu zadužene su žene iz ljiškog udruženja "Zlatne ruke".

 

Posle kosidbe sledi opuštanje uz pesmu, folklor i neizbežne trubače.

 

Nakon proglašenja pobednika i dodele priznanja najboljim kosačima je koncert Trubačkog orkestra Etno-art iz Koštunića, a u večernjim satima, nastupiće Lena Kovačević.

 

 

 

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...