Igor Rakočević (foto: Miroslava Kojić)
Igor Rakočević (foto: Miroslava Kojić)
19.08.2022, 10:57

Igor Rakočević u Ljigu

č: | fb:

Igor Rakočević, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, je osvajač odličja na više reprezentativnih takmičenja, među kojima i evropskog zlata 2001. u Turskoj, a krunu predstavlja zlatna medalja na svetskom prvenstvu u Idijanapolisu 2002. godine. Bio je najbolji strelac Evrolige tri puta.

 

Razlog posete Ljigu je dogovor o postavljanju savremene podloge na košarkaškom terenu u dvorištu Srednje škole "Hiljadu trista kaplara", koja će zameniti betonsku. Naravno, očekuje se i nova konstrukcija sa koševima.

Razgovor sa decom i roditeljima

Razgovor sa decom i roditeljima (Foto: Miroslava Kojić)

 

U razgovoru sa mladim ljiškim košarkašima i njihovim roditeljima, Igor Rakočević dotakao se raznih sportskih tema, a oni će zapamtiti pouku o značaju škole. Apelovao je da vredno uče i završe srednju školu i fakultet, da im obrazovanje bude plan "A". Košarka, najlepši sport na svetu, zavisi od brojnih faktora, a najvažnija je brzina, kako u pokretu, tako i u mišljenju, visina nije presudna, istakao je.

Igor Rakočević na terenu

Igor Rakočević na terenu (Foto: Miroslava Kojić)

 

Ovako je počelo. U školskom dvorištu je još 1970. godine, radom učenika i profesora fizičkog vaspitanja Stanislava Jankovića Jana, napravljeno košarkaško igralište na zemljanoj podlozi. Bilo je talenata među učenicima, a prvu košarkašku utakmicu u Ljigu odigrali su gimnazijalci sa lazarevačkom Gimnazijom. Lazarevčani su bili bolji, Ljigu je ostao teren sa dva koša.

 

Profesor Jane je bio savezni košarkaški sudija i trener. Sudio je svojevremeno, dok su bili omladinci, Radivoju Koraću i Trajku Rajkoviću, legendama jugoslovenske košarke. U nekoliko gradova, u kojima je radio kao profesor, osnovao je košarkaške klubove. U Ljigu je sudio prvu košarkašku utakmicu na terenu koji je sopstvenim rukama gradio. Tada nije bilo uslova za osnivanje kluba u Ljigu, računali su se samo fudbal i odbojka. Ipak, na igralištu je uvek bilo zaljubljenika u košarku i sve popularniji basket.

 

Pre pet godina osnovan je prvi košarkaški klub u Ljigu, KK "Babajić", čiji članovi su i učenici ove škole. U klubu je i desetogodišnja devojčica Sofija Ljubenović, koja je pobedila u gađanju "trojki" i dobila dres od Igora Rakočevića.

 

Teren, sada betonski, sa modernom podlogom, izgledaće mnogo lepše, a koristiće ga učenici škole, košarkaši u dve selekcije (pioniri i seniori), a biće prilike i za nove turnire basketaša.

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara