Obnovljena Muzička škola  (foto: Milutin Rafailović)
Obnovljena Muzička škola (foto: Milutin Rafailović)
14.09.2022, 11:08

Obnovljena ubska Muzička škola

č: | fb:

Posle nepuna četiri meseca radova, završena je temeljna rekonstrukcija ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović", te su učenici i zaposleni septembar dočekali u novom i moderno uređenom objektu, sa znatno povoljnijim uslovima za učenje, rad i boravak.

 

Ovom intervencijom srušena je teško oštećena stara zgrada (do ulice), podignuta 1924. godine, a na njenom mestu izgrađena je nova, istog gabarita i potpuno verna prvobitnom izgledu, dok je prekomponovanjem unutrašnjeg prostora došlo do funkcionalnih promena. Na drugom, znatno novijem, dograđenom krilu objekta postavljena je fasada sa kamenom vunom, nova elektroinstalacija i grejanje, zamenjena je stolarija i spušteni plafoni.

 

I novoizgrađene i renovirane prostorije opremljene su novim nameštajem, a škola je postala bogatija za tri nove učionice, dve kancelarije, čajnu kuhinju i skladište za dokumentaciju.

Nova učionica

Nova učionica (Foto: Milutin Rafailović)

 

Projekat rekonstrukcije, vredan 20 miliona dinara, finansirala je lokalna samouprava, koja je izdvojila i 3,5 miliona za nabavku novih instrumenata.

 

Povodom završetka radova, Muzičku školu su posetili predstavnici ubske opštine i Školske uprave Valjevo i izrazili zadovoljstvo zbog uslova u ovoj uzornoj prosvetnoj ustanovi, koju pohađa preko 200 učenika.

 

- Odlučili smo da đacima priuštimo uslove kakvi im i dolikuju i samo muzičko obrazovanje podignemo na jedan mnogo viši nivo. Pošto je stara škola, sagrađena pre 98 godina, bila veoma oštećena i narušene konstruktivne stabilnosti, renoviranje je bilo gotovo nemoguće, a mogućnosti prilagođavanja savremenim načinima obrazovanja vrlo ograničene. Zbog toga smo je srušili i sagradili novu i kompletno renovirali drugi deo zgrade, koji je bio u boljem stanju. Time smo dobili novu, modernu zgradu Muzičke škole, standardizovanu kako propisi nalažu, bezbednu i veoma lepu, koja svojim izgledom, kapacitetom, radom i postignućima služi na ponos svima nama - rekao je predsednik opštine Ub Darko Glišić.

Školski hodnik

Školski hodnik (Foto: Milutin Rafailović)

 

Zadovoljstvo nije krila ni direktorka Muzičke škole Katarina Kadijević, ističući da je urađeno i više od planiranog.

 

- Dobili smo potpuno novi objekat, koji je ne samo građevinski odlično izveden, već odiše i jednom toplinom, izuzetnom estetikom i najsavremenijim uslovima za rad. Sve to mnogo znači za naše učenike i zaposlene, jer je stari deo zgrade bio u katastrofalnom stanju. Sada imamo i više prostorija, svečana sala, u kojoj se održavaju koncerti i drugi kulturni događaji, takođe je uređena po svim novim standardima, tako da smo svi prezadovoljni - rekla je Kadijević.

 

Pod okriljem Školske uprave Valjevo su tri muzičke škole u velikim gradovima - Valjevu, Šapcu i Loznici, dok od manjih mesta samo Ub ima ustanovu za osnovno muzičko obrazovanje i vaspitanje.

 

- Ako od 14 lokalnih samouprava samo četiri imaju muzičke škole, onda to govori i o zainteresovanosti opština i nekoj tradiciji, pa je potpuna obnova ubske škole poduhvat od izuzetnog značaja - rekla je načelnica Školske uprave Valjevo Zorica Jocić, koja je pohvalila lokalno rukovodstvo zbog kontinuiranog ulaganja u obrazovanje i školsku infrastrukturu.

Obnovljena Muzička škola

Obnovljena Muzička škola (Foto: Milutin Rafailović)

 

Ubska Muzička škola je najmlađa prosvetna ustanova u ubskoj opštini. Osnovana je 1977. godine i od tada do danas njeni pedagozi sa puno ljubavi, znanja i entuzijazma ulažu veliki napor da razviju muzikalnost učenika, a da izrazito talentovane profesionalno orijentišu ka daljem školovanju i usavršavanju.

 

Direktori i nastavnici bili su i ostali inicijatori i realizatori mnogo lepih i korisnih ideja, koje su dovele do unapređenja obrazovnog i vaspitnog rada. Njihovo veliko zalagnjenje i izuzetni rezultati učenika na domaćim i međunarodnim takmičenjima, doprineli su da ubska Muzička škola zauzme mesto koje joj i pripada – u samom vrhu uglednih i priznatih obrazovnih ustanova u Srbiji.

 

Pored redovne nastave, organizuju i nekoliko tradicionalnih, školskih manifestacija, a inicijatori su i učesnici i brojnih kulturnih događaja na Ubu, promovišući, na taj način, rad svoje škole i đaka i aktivno doprinoseći popularizaciji umetničke muzike i afirmaciji mladih talenata, kao i kontinuiranom razvijanju i negovanju kulturnih potreba i navika ubske publike.

 

Novom zgradom otvoreno je i novo poglavlje u istoriji ŠOMO "Petar Stojanović" koje će nesumnjivo biti i vreme novog uzleta u njenoj muzičko-prosvetiteljskoj misiji i još većih uspeha.

 

 

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 35 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 35 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...