Nagrađeni (foto: Vlada Ivanović)
Nagrađeni (foto: Vlada Ivanović)
05.12.2022, 12:23

Obeležen Dan opštine Ljig

č: | fb:

Svečanost povodom Dana opštine Ljig, održana je u zgradi opštine 3. decembra, a ovim datumom od 1993. kad je praznik ustanovljen, čuva se sećanje na početak kontraofanzive srpske vojske u Kolubarskoj bici, koja je vođena i na teritoriji ljiške opštine. Te, 1993. godine Skupština opštine Ljig odlučila je da najviša javna priznanja budu Plaketa "Đak kaplar" i Diploma "Đak kaplar".

 

Poslednjih godina obeležavanje opštinskog praznika je skromno, uz govore i dodelu javnih priznanja najuspešnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama.

 

Najviše opštinsko priznanje, Plaketa "Đak kaplar" dodeljuje se posthumno Milovanu Danojliću, kako stoji u obrazloženju, "kao posebno priznanje za najznačajnija dostignuća u oblasti života i rada koja su od opšteg značaja za razvoj opštine Ljig". Još krajem juna ove godine iz ljiške biblioteke je nagovešteno da će ova ustanova poneti ime književnika i akademika Milovana Danojlića, a 13. jula u prepunom dvorištu biblioteke, u prisustvu Matije Bećkovića i Petra Božovića i brojnih novinara, javnost je upoznata da će biblioteka u Ljigu dobiti novi naziv Gradska biblioteka "Milovan Danojlić". Biblioteka i dalje nosi naziv Gradska biblioteka "Ljig", iako je u međuvremenu održano čak osam sednica Opštinskog veća i tri sednice Skupštine opštine Ljig, jedna i posle smrti Milovana Danojlića, a promena imena biblioteke nije došla na dnevni red. Priznanje je, za sada, u biblioteci. Književnik i akademik Milovan Danojlić je u petak sahranjen u rodnim Ivanovcima na Kamalju, po sopstvenoj želji, u krugu porodice.

Milomir Đorđević i Dragan Lazarević

Milomir Đorđević i Dragan Lazarević (Foto: Vlada Ivanović)

 

Diplome "Đak kaplar" pripale su Milomiru Đorđeviću iz Liplja, najveći proizvođač mleka u Kolubarskom okrugu, Milanu Adamoviću iz Ljiga, pokretač kik-boks kluba "M. A. Ljig", Udruženju građana Pomoć i podrška osobama sa autizmom "Pomozimo nevidljivima da budu vidljivi", koje deluje na području Kolubarskog okruga i Jovanu Perliću, đaku generacije u SŠ "Hiljadu trista kaplara". Uz diplome su i novčani iznosi od 30.000 dinara.

 

Obraćanje predsednika Dragana Lazarevića

Obraćanje predsednika Dragana Lazarevića (Foto: Vlada Ivanović)

Nosioci Vukove diplome u školama sa teritorije opštine Ljig, dobili su knjige i po 20.000 dinara.

 

Iz OŠ "Sava Kerković" nagrađeni su, sada već srednjoškolci: Milica Radisavljević, koja je i đak generacije, Aleksa Pavlović, Mina Gošnjić, Lana Gošnjić, Elena Daničić, Iva Nedeljković i Lana Petrović. Osnovna škola iz Belanovice imala je u junu dva vukovca: Milana Tomića (proglašen za đaka generacije) i Đurđinu Lomić.

 

Srednja škola "Hiljadu trista kaplara", koja taj naziv nosi od 2004. godine, pored Jovana Perlića (studira mašinstvo) ove godine imala je još dva nosioca Vukove diplome. Nada Maksimović, gimnazijalka, sada je studentkinja Stomatološkog fakulteta, a Bojana Stojaković, upisalaje Pravni fakultet.

 

Priznanja je uručio predsednik opštine Dragan Lazarević.

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 12 sati 48 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 37 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.