Janković i Kitel obilaze toplanu na biomasu u Mionici (foto: www.mionica.rs)
Janković i Kitel obilaze toplanu na biomasu u Mionici (foto: www.mionica.rs)
09.12.2022, 10:54

Mionička toplana na biomasu uspešan primer brige o zaštiti životne sredine

č: | fb:

Žil Kitel, predstavnik Evropske komisije izjavio je prilikom posete Mionici da je mionička toplana na biomasu uspešan primer brige o zaštiti životne sredine. Kitel se sastao s predsednikom opštine Bobanom Jankovićem s kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje u cilju daljeg unapređenja lokalne samouprave.

 

- Zaista sam prijatno iznenađen koliko opština Mionica brine o zaštiti životne sredine, socijalnoj inkluziji i koliko inovatnivnih projekata i ideja imaju. Toplana na biomasu je zaista jedan primer na koji način se problem zagađenja vazduha može rešiti. Verujem da ćemo u nastavku sarađivati na razvoju opštine Mionica – rekao je Kitel.

 

Janković i Kitel su obišli toplanu na biomasu koja je u Mionici puštena u rad 2019. godine.

 

- Čast mi je što imam priliku da gospodinu Kitelu predstavim našu opštinu i upoznam ga sa projektima i planovima. Posvećujemo veliku pažnju održivim projektima i ekonomiji. Primer dobre prakse koji možemo da istaknemo kod nas je svakako toplana na biomasu. Mi smo 2019. godine prvi u Srbiji pustili u rad toplanu na biomasu. U saradnji sa Vladom Republike Srbije uložili smo 138 miliona dinara. Cilj nam je bio da smanjimo troškove, zagađenje i koristimo obnovljive izvore energije. Sa novom toplanom uštedeli smo 14 miliona dinara. Bavimo se pitanjem čiste životne sredine, a trenutno gradimo 20 kilometara kanalizacione mreže i izgradićemo dva prečistača otpadnih voda. To je najveća investicija za Mionicu - rekao je Janković.

 

Opština Mionica prva je u Srbiji pustila u rad toplanu na biomasu, a procenjuje se da su troškovi smanjeni sa 23 miliona dinara na 9 miliona. Ova toplana koristi drvnu sečku koja se pokazala kao ekonomična.

 

Takođe, još jedan projekat koje će u velikoj meri uticati na zaštitu životne sredine jeste izgradnja kanalizacione mreže u 22 naselja koje finansira Vlada Republike Srbije sa 1,2 milijarde dinara.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 15 sati 59 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 9 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 15 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara