Janković i Kitel obilaze toplanu na biomasu u Mionici (foto: www.mionica.rs)
Janković i Kitel obilaze toplanu na biomasu u Mionici (foto: www.mionica.rs)
09.12.2022, 10:54

Mionička toplana na biomasu uspešan primer brige o zaštiti životne sredine

č: | fb:

Žil Kitel, predstavnik Evropske komisije izjavio je prilikom posete Mionici da je mionička toplana na biomasu uspešan primer brige o zaštiti životne sredine. Kitel se sastao s predsednikom opštine Bobanom Jankovićem s kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje u cilju daljeg unapređenja lokalne samouprave.

 

- Zaista sam prijatno iznenađen koliko opština Mionica brine o zaštiti životne sredine, socijalnoj inkluziji i koliko inovatnivnih projekata i ideja imaju. Toplana na biomasu je zaista jedan primer na koji način se problem zagađenja vazduha može rešiti. Verujem da ćemo u nastavku sarađivati na razvoju opštine Mionica – rekao je Kitel.

 

Janković i Kitel su obišli toplanu na biomasu koja je u Mionici puštena u rad 2019. godine.

 

- Čast mi je što imam priliku da gospodinu Kitelu predstavim našu opštinu i upoznam ga sa projektima i planovima. Posvećujemo veliku pažnju održivim projektima i ekonomiji. Primer dobre prakse koji možemo da istaknemo kod nas je svakako toplana na biomasu. Mi smo 2019. godine prvi u Srbiji pustili u rad toplanu na biomasu. U saradnji sa Vladom Republike Srbije uložili smo 138 miliona dinara. Cilj nam je bio da smanjimo troškove, zagađenje i koristimo obnovljive izvore energije. Sa novom toplanom uštedeli smo 14 miliona dinara. Bavimo se pitanjem čiste životne sredine, a trenutno gradimo 20 kilometara kanalizacione mreže i izgradićemo dva prečistača otpadnih voda. To je najveća investicija za Mionicu - rekao je Janković.

 

Opština Mionica prva je u Srbiji pustila u rad toplanu na biomasu, a procenjuje se da su troškovi smanjeni sa 23 miliona dinara na 9 miliona. Ova toplana koristi drvnu sečku koja se pokazala kao ekonomična.

 

Takođe, još jedan projekat koje će u velikoj meri uticati na zaštitu životne sredine jeste izgradnja kanalizacione mreže u 22 naselja koje finansira Vlada Republike Srbije sa 1,2 milijarde dinara.

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...