Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
28.12.2022, 11:04

Opština Ub stipendira 120 studenata

č: | fb:

Nakon sprovedenog konkursa, Komisija za dodelu novčanih naknada dela troškova studiranja opštine Ub završila je posao i objavila spisak studenata koji su dobili stipendije po 60.000 dinara, što će im biti isplaćeno u deset mesečnih rata.

 

U školskoj 2022/23. godini, pravo na ovaj vid podrške od lokalne samouprave ostvarilo je 120 studenata osnovnih, master i doktorskih studija sa teritorije opštine,  što je za 27 manje nego lane. Za studentske stipendije konkurisalo je 128 kandidata, ali je osmoro odbijeno zbog neispunjavanja predviđenih konkursnih uslova.

 

Od 21 studenta prve godine fakulteta, koliko ih je dobilo opštinsku stipendiju, po njih troje je upisalo Fakultet organizacionih nauka, Mašinski i Saobraćajni fakultet, a dvoje Filološki. Pravo na naknadu dela troškova studiranja stekao je i po jedan brucoš Matematičkog, Medicinskog, Fakulteta medicinskih nauka, Vojne akademije, Pravnog, Rudarsko-geološkog, Fakulteta bezbednosti, Tehnološko-metalurškog, Fakulteta dramskih umetnosti i Fakulteta tehničkih nauka.

 

Među 99 stipendista druge i ostalih godina fakulteta, najbrojniji su studenti Rudarsko-geološkog i Filološkog fakulteta (po šestoro), za njima slede studenti Fakulteta tehničkih nauka, Poljoprivrednog, Saobraćajnog i Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija (po petoro studenata). Na Mašinskom, Učiteljskom, Građevinskom, Matematičkom, Fakultetu bezbednosti, Univerzitetu Singidunum i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja studira po četvoro mladih Ubljana druge i ostalih godina fakulteta koji su ostvarili pravo na opštinsku stipendiju. Sa druge strane, u ovoj kategoriji studenata, samo po jedan studira farmaciju, veterinu, arhitekturu, filozofiju, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Pravni, Geografski, Fakultet dramskih umetnosti,...

 

Novčanu podršku u visini od šest hiljada dinara mesečno od lokalne samouprave ima i devetoro studenata master studija i jedan student doktorskih studija (Saobraćajni fakultet).

 

Podsećamo, pravo na stipendiju imaju studenti državnih i privatnih fakulteta koji se školuju u kontinuitetu, tako da su se na konkurs mogli prijaviti kandidati koji su odmah po završetku srednje četvoogodišnje škole upisali osnovne akademske studije, koji tokom studiranja nisu imali izgubljenu godinu, koji su nakon osnovnih akademskih studija, bez produžene godine, upisali master akademske studije i odmah nakon mastera upisali specijalističke ili doktorske studije bez izgubljene, odnosno produžene godine. Pred toga, uslov je i da studenti imaju najmanje 37 ESPB za ispite položene iz svake godine.

 

Pravo na stipendiju ostvaruju i brucoši čija je prosečna ocena u srednjoj školi bila u rasponu od 4,5 do 5,00.

 

Stipendije se dodeljuju studentima koji  nisu u radnom odnosu, a pritom zajedno sa svojim roditeljima ili starateljima imaju prebivalište na teritoriji ubske opštine najmanje godinu dana pre raspisivanja konkursa.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 7 sati 59 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 10 sati 36 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara