Deo volonterskog tima (foto: Dunja Kaplarević)
Deo volonterskog tima (foto: Dunja Kaplarević)
31.12.2022, 08:03

Ubljani obezbedili 310 paketića za bolesnu decu

č: | fb:

U zajedničkoj akciji ubskog NURDOR-a (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka) i muzičkog sastava "Liberta" obezbeđeno je 310 paketića za mališane koji se leče na svim hematoonkološkim odeljenjima. Tako su Ubljani širokog srca i dobre volje, kao i brojne firme i ustanove, još jednom poklonima obradovali najmlađe koji predstojeće praznike, umesto u svojim domovima, dočekuju u bolesničkim posteljama.  

 

Prikupljeni paketići

Prikupljeni paketići (Foto: Privatni album)

Na samom humanitarno-kulturnom događaju prikupljeno je 270 paketića i 88.000 dinara, dok je ovu tradicionalnu akciju sumom od 16.000 pomogao kolektiv ovdašnje Predškolske ustanove. Od celokupnog doniranog novčanog iznosa kupljeno je još 40 paketića, a preostalih 50.000 dinara uplaćeno je na račun NURDOR-a, saznajemo od Ivane Stanojlović, predstavnice ovog udruženja za ubsku opštinu.

 

- Prezadovoljni smo odzivom naših sugrađana, koji su po ko zna koji put na delu pokazali veliku plemenitost i nesebičnost. Imali smo dovoljno paketića za sva onkološka odeljenja u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a podelili smo ih i na Istitutu za majku i dete - ističe Stanojlović.

 

Volonteri NURDOR-a su prikupljene paketiće složili, prepakovali i dostavili na željene destinacije. U organizaciji i realizaciji ovogodišnje akcije, pored  Ivane Stanojlović i njenih naslednica Nevene, Elene i Nede, učestvovali su i Željka Stanojević sa ćerkom Milicom, Maja Mihajlović sa ćerkom Vanjom i Nevena Zarin. U ulozi Deda Mraza animatora bili su Dalibor Petrović i njegov sin Aleksej. Program je vodila Mira Simić, glumica Pozorišta "Raša Plaović".

 

- Hvala mnogobrojnim građanima, školama, ustanovama, opštinskim preduzećima, privatnim firmama i svim dosadašnjim volonterima koji već šestu godinu masovno učestvuju u akciji prikupljanja paketića za decu obolelu od raka. Posebnu zahvalnost dugujemo ansamblu "Liberta" na ponudi da svojim nastupom pomognu onima kojima je svaka vrsta brige i pažnje neophodna - kaže Ivana Stanojlović.

 

Oformljen pre nepune četiri godine, instrmentalni sastav "Liberta" Ubljani prepoznaju po vrhunskoj interpretaciji raznovrsnog koncertnog repertoara. Najvećim delom čine ga akademski obrazovani muzičari, koji su svojim sviračkim umećem oduševili publiku na desetinama nastupa. Uz to, članove ovog sastava krasi i humanist, pa su do sada održali nekoliko koncerata za pomoć bolesnima i ugroženima.

Ansambl Liberta

Ansambl Liberta (Foto: Privatni album)

 

Na ovom poslednjem, pred punom salom Doma kulture, ponovo su  zablistali i očarali prisutne svojim pažljivo kreiranim programom, koji je predstavljao svojevrsno putovanje kroz ritmove i žanrove - od poznatih pop i rok kompozicija, preko filmske, pa do narodne muzike kombinovane sa muzikom bendova AC/ DC i Queen (Ševa i Moravac). Za aranžmane se postarala šef ansambla Jelena Kiselčić, a izveli su ih Tanja Maksimović, Teodora Mitrović (violina), Anita Petrović (harmonika), Milica Prodanović (klavir), Aleksandar Krstić (udaraljke), Marko Radovanović i Jelena Kiselčić (gitare). 

 

Osmesi zlata vredni u bolničkoj sobi

 

Pokretač i organizator akcije prikpljanja paketića za decu obolelu od raka je Ivana Stanojlović, čija je ćerka Elena pobedila najteži oblik leukemije, uz presađenu koštanu srž starije sestre Nevene. Transplatacija je obavljena februara 2011. godine, kada je Elena imala svega osam meseci, a Nevena osam godina. To je ovu mladu majku tri ćerke motivisalo da se priključi NURDOR-u i pomaže onima koji sa svojom decom prolaze dug, težak i bolan put. 

 

- Nikada neću zaboraviti Eleninu prvu Novu godinu i jelku na odeljenju hematoonkologije pre 12 godina, svoju tugu i očaj i bolest koja oduzima deci mogućnost da praznike dočekaju u toplom domu sa svojom porodicom. Dobili smo tada nekoliko paketića, puno slatkiša i lepih igračaka. I svaki put tokom dugogodišnjeg lečenja te posete aktivista NURDOR-a i Deda Mraza sa poklonima meni i drugim majkama su bar malo skrenule pažnju sa tmurnih bolničkih dana. Mi smo pobedile opaku bolest i poslednjih šest godina sakupljamo paketiće za sve male superheroje koji su sada sa druge strane bolničkog stakla - iznosi svoja iskustva i motive za aktivizam Ivana Stanojlović, koja je uvek na prvoj liniji borbe za kvalitetno lečenje mališana obolelih od raka, za njihovo srećnije detinjstvo i osmehe "zlata vredne u bolesničkoj sobi".

 

U tome joj nesebično pomažu i drugi članovi ubskog NURDOR-a i volonteri, koji su svojim delima i angažovanjem motivisali mnoge sugrađane da slede njihov primer, te plemeniti Ubljani svih životnih dobi godinama i u velikom broju učestvuje u svim kampanjama prikpljanja novca za lečenje mališana obolelih od raka i drugih vrsta pomoći. Zahvaljujući njihovom dobročinstvu, po obimu i uspehu sprovedenih akcija, ubski NURDOR važi za jedno od najaktivnijih udruženja u Srbiji. 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 51 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 1 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara