Stanislav Mijailović kraj odrona pred kućom (foto: Dragan Savić)
Stanislav Mijailović kraj odrona pred kućom (foto: Dragan Savić)
04.06.2014, 09:19

Proklizalo stečeno bogatstvo

č: | fb:

Aktivno klizište u Osečini selu, po mišljenju stručnjaka jedno od najvećih na teritoriji ove opštine, ozbiljno je ugrozilo dva domaćinstva na brdu koje se prostire na površini od skoro desetak hektara. Penzioneru Stanislavu – Canu Mijailoviću u opasnosti se našlo sve  od onog što je stekao za vreme četiri decenije dugog rada u vodećim nemačkim građevinskim firmama.Na pet i po hektara u „komadu” ima kuću i okućnicu, zatim dobar voćnjak sa brojnim raznim voćnim vrstama i, verovatno, najveću plantažu bugarskog kalemljenog oraha u ovom delu Evrope sa oko 500 stabala koja su u punom rodu.

- Zgrade se još čvrsto drže. Građevinac sam i nisam žalio na meterijalu kad sam to radio. Međutim, pred samom kućom „potonuo” je prilazni put, pao deo ograde, izvaljeno je na desetine stabala oraha i ostalog voća. Pored nekoliko većih odrona primetno je da je zemlja na više mesta isprepucala. Morali smo  da se iselimo kod prijatelja u Osečinu – kaže Mijailović.

Svoju nevolju prijavio je u opštinu. Dolazili su stručnjaci, rekli da je klizište aktivno i da se može očekivati  pogoršanje situacije na ovom terenu. On se, ipak, nada da je sanacija putem podziđivanja moguća. Zna da je to jako skupo i nije baš siguran da će zbog dva domaćinstva siromašna opština (i država) ovde nešto ozbiljnije da preduzmu. Sam, od penzije, sa 80 proživljenih godina, zna da ne može mnogo da učini. Trenutno čak ni da priđe kamionom do kuće, koja je u tri nivoa puna vrednih stvari i moderno opremljena, da makar iznese i na sigurno izmesti svoje mukotrpno stečeno bogatstvo.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilić Pre 21 sati 29 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...  · 3 komentara