Lajkovac (ilustracija)
Lajkovac (ilustracija)
08.05.2015, 17:28

Youtube trese Lajkovac

č: | fb:

Video klip od 80 sekundi „okačen“ na Youtube trese Lajkovac sa preko 6.000 poseta za 48 sati. Na njemu, u „verskom obredu“, učestvuju zamenik predsednika Lajkovačke opštine Goran Milovanović Kriger (SNS) i četvoro mladih prosvetnih radnika. Na snimku se Milovanović „blagosilja“ kao budući prvi čovek te Opštine, a jedna od dve dame, inače vespitačice u „Leptiriću“, kao buduća direktorka te ustanove. Šala kao šala u vreme IT tehnologija, rekli bi mnogi.

Tako, međutim, nij mislio Živorad Bojičić (SPS), predsednik Lajkovčake opštine, koji je od direktora osnovne i srednje škole u toj varoši, kao i direktora „Leptirića“, zatražio da „shodno zakonu“ utvrde eventualnu odgovonost učesnika u „obredu“ o čemu je odmah obavestio i javnost. „Krigera“ Milovanovića, međutim, ne pominje, biva zarad dobrih koalicionih odnosa SPS – SNS u lokalnoj vlasti.

Snimak sa Youtube-a

Snimak sa Youtube-a (Foto: Youtube screenshot)

Jasno je da je na snimku „sveštenik“ Ognjen Nestorović, profesor fizičkog u Srednjoj školi, da je „vernik“ Marko Ivković, profesor fizičkog u Osnovnoj školi, te da su dve vaspitašice Bojana Jovanović i Ivana Dimitijević. Za još jednu mlađu mušku osobu saznali smo samo da je „takođe DIF-ovac“.

„Nema tu nikakve politike!“, bilo je jedino što je Bojičić danas rekao Kolubarskim.rs uprkos nekoliko pokušaja da sa njim razgovaramo. Najpre je, kako je rekla njegova sekretarica, koja se docnije nije javljala na telefonske pozive, bio na sednici Opštinskog veća, a potom nam se, u dva navrata, kratko javio, uz molbu da se kasnije čujemo, odnosno da će se javiti. Nije se javio, kao što nije odgovorio ni na podsećajuću SMS poruku. Bojičić se večeras javio i ponovio "da u spornim događanjima nema političke pozadine".

Goran Milovanović je najpre Kolubarskim.rs rekao kako nema nikakv komentar na to što se dešava, a potom je ipak nastavio telefonski razgovor i dodao kako je on „vaspitan čovek, pravoslavac“, te da jeste kratko bio sa svojim prijateljima dok su se šalili. „Ispadoh najgori, a šta su sve političari i tajkuni u Srbiji za sve ove godine radili, pa se pojave ili i ne pojave u novinama. Šta bi bilo da smo, ne daj Bože, nekoga ubili?!“, rekao je Milovanović. On je pritom odbija i pomisao da je narušavao ugled SPC.

Direktorka Mila Mitrović, nezavisni odbornik u SO Lajkovac, izabrana u maju 2012. na listi DSS, igrom slučaja i sestra predsednika lokalnog parlamenta Jagoša Lončara (SPS), posve trezveno kaže kako će „postupiti po predsednikovom zahtevu“, te da će dve vaspitačice, na čiji rad do sada nije bilo primedbi, napistai izjave. „Niko od roditelja nije zvao, deca ničim nisu ugrožena, i to je najvažnije. Za ostalo ćemo videti“, rekla je Mitrović danas Kolubarskim.rs.

Ima li, ipak, politike u svemu? Teško je reći, mada ni ta mogućnost nije isključena. Najpre. Bojičić i Milovanović su dobro sarađivali, ili je bar tako izgledalo, rekli su nam pojedini poznavaoci lajkovačkih prilika. Potom, Milovanović je nedavno poražen na unutarstranačkim izborima u Opštinskom odboru SNS, pobedio ga je Veselin Kostić za koga je agitovao i Milorad Grčić, direktor RB Kolubara. Moguće je da je „Krigeru“ u partiji presuđeno, da mu se drma stolica zamenika predsednika Opštine, koju on, procena je, neće sam napustiti. Iz tog ugla posmatrano, čitava ujdurma je moguće priprema terena za njegovu smenu.

Nejasno je kakav je eventualni interes Bojičića u tome pošto SPS ima manje odbornika u lokalnom parlamentu od SNS (7 – 12), ukoliko nije u pitanju njegov eventualni dogovor sa viđenijim čelnicima naprednjaka u Kolubarskom okrugu. Neće li, posle „Krigera“ na red za smenu doći i aktuelni predsednik Opštine?

Ostaje nepoznanica ko je snimio, odnosno na Youtube okačio, video klip od 1.20 minuta.

Za „glumce“ iz „Krigerovog obreda“ svi će manje-više reći kako su sjajni momci i devojke, a Ivković je, ako je i to bitno, perspektivan fudbalski sudija na listi Srpske lige – Zapad. Da li su se „deca zaigrala“ ili su nekome poslužila za lokalni politički obračun pokazaće dani pred nama. Tek, na današnjoj sednici Opštinskog veća, kojom je predsedavao Živorad Bojičić, nije bilo Gorana Milovanovića.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 10 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...