Sajam šljive 2014.
Sajam šljive 2014.
28.08.2015, 10:11

Šljivi u čast, deseti put

č: | fb:

Ministar za sport i omladinu Vanja Udovičić otvoriće danas u osečini 10. „Sajam šljiva“, koji je počeo sinoć uobičajenim pratećim sadržajima – prangijom, podlaganjem lampeka....

Podgorina, sa centrima Osečinom i Peckom, vodeći je proizvođač šljiva u Srbiji i najveći izvoznik suvih šljiva iako sadašnja proizvodnja nije na nivou nekadašnjeg izvoza. Ali, vredni Podgorci, uz pomoć lokalne samouprave, vredno rade na obnavljanju šljivika, podizanju novih i reparaciji starih sušara, unapređivanju prerade šljiva i proizvoda od šljiva. U tim nastojanjima i sajam ima značajno mesto u afirmaciji, edukaciji i širenju dobrih vesti.

I ove godine, uz 50-tak proizvođača, biće i oko 200 izlagača opreme, sredstava za zaštitu, plastičnih kaca, mini sušara... Tu su i prateći sadržaji, a za posetioce je obezbeđeno i nekoliko kulturnih manifestacija. Sve ove godine, otkako je Sajam šljiva obnovljen posle raspada SFRJ, delimično i po ugledu na nekadašnju sličnu manifestaciju u Gradačcu (BiH), plene napori organizatora, a još više ljubav Podgoraca sa kojom se oni pripremaju za nastup na toj manifestaciji. O tradicionalnom gostoprimstvu da ne govorimo. U to su se najbolje uverili gosti iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije.... Predstavnici dipolomatskog kora u Srbiji, takođe.

Prema podacima Opštinske kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Podgorini je pod šljivom oko 2.350 hektara, što je nešto više od sedam odsto teritorije Opštine. Sa oko 850.000 stabala, prosečna godišnja proizvodnja svežih šljiva na ovom području je 20.000 tona. Šljivarstvom se u ovoj opštini bavi preko 2.700 domaćinstava, pretežno registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Mnogi se sve više posvećuju sušenju, a i u drugim oblicima prerade stalno se uvećavaju preradni kapaciteti i sušare, kojih danas ima preko 160, kao i 27 industrijskih tunela za sušenje šljive.

Godišnje se odavde izveze oko 3.000 tona suvih šljiva, što je polovina od ukupne količine srpskog izvoza suvih šljiva. Prosečan prinos po stablu najveći je u Osečini - 28,4 kg, dok je u Kolubarskom regionu 22,7 kg. 

U Osečini, najvećem izvozniku suve šljive, deseti put u čast tom voću održava se Sajam šljive. To je privredno-turistička i kulturna manifestacija. Nastala je 2006. godine sa ciljem da proizvođači predstave svoje proizvode i unaprede proizvodnju. Svake godine na Sajmu šljiva u Osečini predstavi se oko 200 izlagača iz Srbije i zemalja regiona, proizvođača rakije, mehanizacije i opreme za šljivarstvo.

Značajno mesto tokom četvorodnevne manifestacije zauzimaju i prateći programi - izložba "Zlatne ruke", gde učesnici izlažu svoje unikatne rukotvorine, prodajne izložbe umetničkih predmeta, stručna savetovanja, izložbe poljoprivredne mehanizacije i sadnog materijala, takmičenje zdravičara, degustacija rakije i slično.

Srbija je, sada već davne 1987. godine izvezla oko 30.000 tona suve šljive u SAD u vrednosti od današnjih 30 miliona dolara, što govori o velikom ekonomskom potencijalu zemlje u izvozu ovog vrednog proizvoda. U svetu se šljiva danas gaji na oko dva miliona hektara. Najveći proizvodjač je Kina, dok je Srbija drugom mestu.

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 29 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 39 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara