27.06.2014, 22:05

Uspomena na podgorske i sve srpske ratnike

č: | fb:

Na Vidovdan će u Osečini biti svečano obeležena stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata, koji se jednim delovim odvijao i na sadašnjoj teritoriji ove opštine, uz značajno učešće vojnika i meštana iz ovog kraja.

-Jubilarna godišnjica je dobar povod  da osvežimo sećanje na srpsko herojstvo iz tog doba, a posebno na hrabre podgorske ratike, koji su zajedno sa saborcima iz srpskih zemalja prošli svu  golgotu ili dali svoje živote za slobodu otadžbine. Među njima su kaplar Stepan Vuković iz Komirića, koji je na Drini ispalio prvi metak u ovom ratu na oficira iz redova osvajačke austrougraske vojske, zatim iz ovog kraja i 20 nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima, najvećeg priznanja Kraljevine Jugoslavije, kao i mnogi drugi, ali i ovdašnje civilno stanovništvo iz tog doba, koje je iznelo ogroman napor i podnelo velike žrtve – kaže Svetozar Gačić, rukovodilac Muzejskog odeljenja i član Organizacionog odbor opštine Osečina za obeležavanje jubilarne godišnjice Velikog rata, u čije ime je pozvao potomstvo i sugrađane da na Vidovdan svojim prisustvom prigodnom programu učestvuju u odavanju počasti  hrabrim precima.

U okviru programa održaće se liturgiju u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Osečini (8.30), zatim parastos i polaganje venaca kod Spomen kosturnice (10.00), a onda će uslediti niz kulturno-umetničkih sadržaja (od 10.30).

-Tim povodom, u velikoj čitaonici Narodne biblioteke Osečina, u 12.00 časova biće predstavljena knjiga „Sećanja iz tragičnih dana Srbije 1914 – 1918” autora Ninka Petrovića, koji je rodom iz Belotića kod Osečine, a posle Drugog svetskog rata bio je u jednom periodu i gradonačelnik Beograda – dodaje Ana Ivković, direktor Biblioteke i član Organizacionog odbora.

Aktuelno

Voda nije za piće (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 9 sati 29 minuta

Voda na Divčibarama nije za piće

Voda na Divčibarama nije za piće zbog poremećaja u kvalitetu sirove vode, saopšteno je iz JKP Vodovod Valjevo. Poboljšanje kvaliteta vode se očekuje već sa prvim padavinama, navodi se u saopštenju.  · 5 komentara