Sednica SO Ljig (foto: Miroslava Kojić)
Sednica SO Ljig (foto: Miroslava Kojić)
14.06.2016, 16:16

ZA ODBORNIČKU GRUPU NEĆE TREBATI PET LJUDI

č: | fb:

Sama najava druge sednice Skupštine opštine Ljig, izazvala je burne reakcije, kako među odbornicima opozicije, tako i u obaveštenoj javnosti. Sednica sa 29 tačaka dnevnog reda, među kojima su najveću pažnju izazvali izmene i dopune Poslovnika o radu Skupštine opštine Ljig i odluka o određivanju prostora na kojem nije dozvoljeno javno okupljanje, održana je danas.

Odbornici opozicione GG „Zajedno i odlučno za opštinu Ljig“, prvi su, preko društvenih mreža, reagovali na predlog vlasti (SNS i SPS, pojačani ljajićevcima) o poslovničkoj odredbi o pet ljudi potrebnih za odborničku grupu, iskazujući ne samo nezadovoljstvo, već i zgražavanje nad predlogom izmena akta po kome bi radili odbornici od naredne sednice.

 Miroslav Maksimović

Miroslav Maksimović (Foto: Miroslava Kojić)

Na argumente dr Miroslava Maksimovića iz Grupe građana koja nosi njegovo ime, da je ova odredba poslovnika neutemeljena u praksi i da je u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koja broji 250 poslanika, moguće formirati poslaničku grupu sa pet ljudi, vladajuća koalicija je reagovala povlačenjem predloga, tako da ostaje odredba o tri odbornika koji će činiti odborničku grupu.

Veliko nezadovoljstvo opozicionih odbornika izazvala je i odluka o određivanju prostora na kojem nije dozvoljeno javno okupljanje. Reč je u prostoru ispred škola, čak i seoskih, zdravstvenih ustanova, apoteka, objekata za vodosnabdevanje, biblioteke i drugih objekata javne namene, što se može veoma široko tumačiti, kažu iz opozicije, uz konstataciju da bi bilo jednostavnije i kraće navesti gde jesu dozvoljena javna okupljanja.

Jednoglasno je usvojen predlog odluke o novčanoj pomoći porodicama koje dobiju novorođenče u 2016.godini. Umesto 250 evra, ove godine porodilje sa teritorije ljiške opštine dobijaće po 300 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Do sredine septembra, posle tenderske procedure i izbora izvođača, biće urađena tri mosta, dva u Kozelju i jedan u Ivanovcima, odobrila je  Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, a iz sredstava Fonda solidarnosti Evropske unije. Mostovi će koštati oko 33 miliona dinara.

O završnom računu govorili su samo opozicioni odbornici, ukazujući na nelogičnosti u trošenju sredstava, pri čemu je za zaštitu životne sredine potrošeno samo 8,3 posto predviđenih sredstava, a negde gotovo 100 posto, samo je jedna od zamerki.

Odbornici su doneli i odluku od izradi Prostornog plana opštine Ljig i još neke odluke koje su u vezi sa tim dokumentom.

Na sednici je usvojen Početni likvidacioni izveštaj JP za informisanje i marketing “TV Ljig”, a odlučivano je i o više imenovanja i razrešenja koja su uobičajena na početku svakog novog saziva  Skupštine opštine.

Od 30 odbornika, koliko ima SO Ljig, vladajuću koaliciju čine SNS sa 16 odbornika, SPS sa tri i stranka Rasima Ljajića ima dva odbornika, a u opoziciji su dve grupe građana, „Zajedno i odlučno za opštinu Ljig” sa i “Dr Miroslav Maksimović Miki” sa četiri kao i Dveri sa dva odbornika.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 16 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 26 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara