Opština Ub (foto: Đorđe Đoković)
Opština Ub (foto: Đorđe Đoković)
17.06.2016, 16:06

Usvojene odluke o ukidanju javnih preduzeća

č: | fb:

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Ub odbornici su usvojili odluke o prestanku rada i postojanja Direkcije za uređenje i izgradnju, JP „Energo-Ub“ i Fonda za ruralni razvoj, čija će prava, obaveze i poslove preuzeti lokalna samouprava.  Oni će biti ugašeni do 31. juna, a od 1. jula njihove obaveze biće prenete na osnivača.

Odluke o ukidanju dva javna preduzeća i fonda donete su zbog usaglašavanja sa novim Zakonom o budžetskom sistemu, usvojenim krajem prošle godine, kada je izvršena velika promena u kvalifikaciji pojma indirektnih budžetskih korisnika. Iz te definicije izbrisana su javna preduzeća, direkcije i fondovi koje su osnovale jedinica lokalne samouprave, a finansiraju se iz javnih prihoda. Poslovi iz delokruga rada Direkcije za uređenje i izgradnju i Fonda za ruralni razvoj preneti su na opštinsku upravu, koja preuzima i 12 radnika, dok delatnost i jednog zaposlenog iz „Energo-Uba“  preuzima Komunalno javno preduzeće „Đunis“.

Gašenje javnih preduzeća i fonda uslovilo je i potrebu za prvim rebalansom opštinskog budžeta, koji je samo tehnički, jer je iznos ukupno planiranih sredstava ostao isti , dok je samo izvršena preraspodela za plate 13 pomenutih radnika.

Sednica SO  Ub

Sednica SO Ub (Foto: Dragana Nedeljković)

Zeleno svetlo dobile su i odluke o izradi planova detaljne regulacije brane „Pambkovica“ na reci Ub i veznog kanala Gračica-Ub u Sovljaku, čijom realzacijom će se sprečiti poplave na tim područjima.

Odbornici su na današnjem zasedanju produžili mandat vršiocu dužnosti direktora KJP „Đunis“ Saši Milićeviću, koji će u tom statusu biti do 4. marta 2017. godine, kada ističe rok za sprovođenje konkursa o izboru direktora ovog komunalnog preduzeća.  

Iz obimnog dnevnog reda od 30 tačaka, izdvajam i da je prihvaćen zahtev Predškolske ustanove „Ub“ za povećanje broja dece za 20 posto u svim vaspitnim grupama, potom Izveštaj i Program rada Centra za socijalni rad, druga izmena ovogodišnjeg finansijskog plana Ustanove za kulturu i sport, dopuna programa Poslovanja KJP „Đunis“ za 2016. i završni budžet opštine Ub za prošlu godinu.

Na drugoj sednici SO Ub, potvrđeni su i mandati sedam novih odbornika, koji su danas položili zakletvu. Do promena u skupštinskim klupama došlo je zbog izbora Darka Glišića i Aleksandra Jovanovića Džajića sa liste SNS-a na funkcije predsednika i zamenika predsednika opštine Ub, Zorana Kostića (DSS) i Ivane Katanić (SNS) za članove Opštinskog veća i postavljenja Verke Lukić (SNS) na mesto pomoćnika predsednika opštine.  

Odbornica iz redova DSS Marijana Marjanović podnela je ostavku zbog imenovanja za zamenika predsednika Nadzornog odbora „Đunisa“, a Ljiljana Ristović (SDPS-Dragan Jelić) zbog zasnivanja radnog odnosa u tom javnom preduzeću. Njihove odborničke mandate preuzeli su Danica Pavlović,Vladimir Petković, Pera Živanović i Bojana Novaković sa liste „Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje“, Milomir Đokić i Aleksandar Stanimirović iz DSS-a, dok je Tomislav Janković novi odbornik sa izborne  liste SDPS-Dragan Jelić.

Sednica SO  Ub

Sednica SO Ub (Foto: Dragana Nedeljković)

Zbog radova na sanaciji krova srednjih škola, koji je oštećen u olujnom nevremenu od 1. juna, današnja sednica Skupštine opštine Ub, umesto u  svečanoj sali  Gimnazije, održana je u Domu kulture.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 16 sati 7 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 18 sati 44 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara