Trudbenik (foto: Dragana Nedeljković)
Trudbenik (foto: Dragana Nedeljković)
14.07.2016, 09:58

Glišić: Prvi korak ka rešenju za ubsku fabriku

č: | fb:

Pravobranilaštvo opštine Ub podnelo je predlog za ponovnim otvaranjem stečaja nad Fabrikom građevinskog materijala „Trudbenik“, poznatijom kao ciglana, čiji je većinski vlasnik italijanska kompanija „Fantini Scianatico Balkan”. Predlog za taj postupak pokrenut je na zahtev Opštinskog veća zbog potraživanja po osnovu neplaćenih poreskih obaveza u ukupnom iznosu od 9.430.610 dinara. Za porez na imovinu i zemljište, komunalne takse, kao i za naknade za građevinsko zemljište i zaštitu životne sredine, FGM „Trudbenik“ duguje opštini Ub 6.550.408 dinara, dok kamata do dana otvaranja stečaja iznosi 2.880.202 dinara. U „Trudbenik“ je proizvodnja obustavljena 2011. godine, a račun preduzeća je u blokadi preko 900 dana.

 

U dokumentu koji je potpisao opštinski pravobranilac Dragan Dragićević i dostavio članovima Opštinskog veća navodi se da je prethodni predlog za pokretanje stečajnog postupka nad „Trudbenikom“ podnet zbog tadašnjeg ukupnog duga od 10.488.608 dinara. Stečajni postupak je otvoren i ročište zakazano za 21. april ove godine u Privrednom sudu u Beogradu.

„Dana 11. aprila pristupio je generalni menadžer ’Fantini Scianatico Balkan’ radi postizanja sporazuma o isplati ukupnog duga. Nakon navedenog perioda izvršen je veći broj uplata na ime glavnice u ukupnom iznosu od oko 4,5 miliona dinara, zbog čega je opština Ub povukla predlog za otvaranje stečajnog postupka. Isti je obustavljen rešenjem Privrednog suda u Beogradu od 19. aprila“, stoji u pomenutom dokumentu.

Po sporazumu sa predstavnicima dužnika, trebalo je da bude izvršena uplata ukupnog iznosa glavnice od 6.550.408 dinara do 1. juna.

Opštinski pravobranilac Dragan Dragićević dalje navodi da „nakon što je predsedniku opštine Ub predočeno da nije isplaćen ukupan iznos duga u dogovorenom periodu, Opštinskom pravobranilaštvu je naloženo da se postupak stečaja ponovo pokrene“.

 

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Đorđe Đoković)

Obrazlažući ovakvu odluku, predsednik ubske opštine Darko Glišić kaže da je interes da se ponovo pokrene stečajni postupak nad „Trudbenikom“, jer postoje zainteresovani kupci koji bi pokrenuli proizvodnju i uposlili radnike.

„Suština je da fabriku, s obzirom na to da ima dosta nagomilanih obaveza ne samo prema nama, već i drugim poveriocima, na neki od načina koji su zakonu poznati iščupamo iz ruku vlasnika, koji očigledno nema nikakvu nameru da sa njom nešto radi. Jedan od načina je stečaj, što bi trebalo da rezultuje izlaskom iz krize u kojoj se, de fakto, nalazi nakon loše privatizacije. Pokretanjem ovog postupka želimo da krenemo ka konačnom rešenju za ciglanu, jer imamo vrlo zainteresovanu drugu stranu, koja bi se, nakon preuzimanja fabričkih objekta na Ubu i izlaska iz krize, bavila ozbiljnim investiranjem i delatnošću kojom se i ’Trudbenik’ bavio i koja bi zaposlila radnike. Da li ćemo uspeti, ja to u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću da kažem, ali pokretanjem stečaja činimo prvi korak ka eventualnom rešenju. Sada ne bih davao druge detalje i otkrivao identitet  zainteresovanih kupaca, ali svakako su ljudi koji su ozbiljni i vrlo spremni da investiraju“, kaže Glišić o planovima opštinskog rukovodstva u vezi dalje sudbine „Trudbenika“.

 

Trudbenik

Trudbenik (Foto: Dragana Nedeljković)

Fabrika građevinskog materijala „Trudbenik” decenijama je predstavljala ponos ne samo ubske, već i srpske privrede, koja je nekada na godišnjem nivou proizvodila preko 15 miliona blokova i upošljavala 130 radnika. Prodata je italijanskoj kompaniji „Fantini Scianatico Balkan” 2006. godine na licitaciji u Agenciji za privatizaciju po početnoj ceni od 207 miliona dinara, a već 2011. proizvodnja je obustavljena i stavljen ključ u bravu.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 3 sati 10 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 59 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.