Marko Ivović (foto: Odbojkaško savez Srbije)
Marko Ivović (foto: Odbojkaško savez Srbije)
21.07.2016, 11:25

Marko Ivović, od Ljiga do vrha svetske odbojke

č: | fb:

Prve i ozbiljne korake u odbojkaškom sportu, najbolji igrač upravo završene Svetske lige, Marko Ivović (25), načinio je u rodnom Ljigu.

U Ljigu žive njegovi roditelji, Zoran i Milica. Otac Zoran bio je više od dvadeset godina  odbojkaš Sparatka, takođe i trener i funkcioner, i ljubav prema ovom sportu preneo je na sina. Učeći ga tajnama i finesama odbojke, verovatno nije slutio dokle će Marko stići, da će za njega znati ceo svet, da će on, a ne neki Brazilac ili Italijan, biti proglašen za najboljeg igrača prestižnog međunarodnog takmičenja.

 

Kako varoš sa nešto više od 3000 stanovnika uspeva da ima ekipu u najvišem rangu u jednom sportu? Odgovor nije lako dati.

Deca u Ljigu biraju između fudbala i odbojke. Trećeg sporta nema. Pošto je odbojka odavno pojam za sport u Ljigu, i pošto se deca identifikuju sa najboljima, ništa čudno što se mnogi dečaci i devojčice i njihovi roditelji odlučuju za odbojku.

Škola odbojke, tu je početak svega. Kale se mladi talenti, poneko prevaziđe lokalne okvire i njemu posle igranja u prvoj ekipi, stigne poziv iz velikog kluba.

 

Igrao je Marko na mestu tehničara u Spartaku, a kako je bilo viška tehničara, a nedostajalo primača, otac Zoran, tada trener, dao mu je novu ulogu, i u 16. godini igrao je prvi put kao primač, napravio pet blokova i ostao na mestu primača, danas svetskog značaja.

Posle pionirskog, juniorskog i staža i igara u prvom timu Spartaka, tada novog člana superligaškog društva, završetkom ljiške gimnazije (2008), Marko odlazi u veliki klub, novosadsku Vojvodinu, sa kojom osvaja prvi trofej, Kup Srbije, kao i četiri godine kasnije, kao prvi pointer ekipe.

Posle  se ređaju inostrani klubovi, i nove zemlje. Ankara (Turska), Pari Volej (Francuska), Aseko Rešovija (Poljska) sa kojom je osvojio srebro u Ligi šampiona kao zvezda te ekipe, Belgorod (Rusija). Ovog leta vratio se u klub iz Poljske, biće kapiten.

 

U reprezentaciju Srbije ušao je pre tri godine, u vreme selektora Igora Kolakovića. Iste godine ekipa je osvojila 3. mesto na Evropskom prvenstvu u Danskoj i to je bila Markova prva reprezentativna medalja i prva medalja jednog Ljižanina u seonirskoj konkurenciji na velikom takmičenju. Ima i srebro u Svetskoj ligi (2015), a ovog jula u Krakovu postao je najbolji igrač finalnog turnira, postigavši 16 poena.

Ekipa Srbije dobila je ček od milion dolara, a Marko Ivović kao najbolji igrač (MVP) turnira 30.000 dolara.

 

Postoji šansa da Marko i drugovi  odu u Brazil na Olimpijske igre, umesto Kubanaca,  iako nisu izborili plasman na najveće okupljanje sportista sveta. Ako se to ne desi, biće novih izazova, iduće godine u Svetskoj ligi i na Evropskom prvenstvu. A ni Tokio 2020 nije daleko, 32. Olimpijske igre su nova šansa za Marka i njegove drugove da zablistaju.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 5 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 20 sati

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...