Registracija Prijava preko FB
Marko Ivović (foto: Odbojkaško savez Srbije)
Marko Ivović (foto: Odbojkaško savez Srbije)
21.07.2016, 11:25

Marko Ivović, od Ljiga do vrha svetske odbojke

č: | fb:

Prve i ozbiljne korake u odbojkaškom sportu, najbolji igrač upravo završene Svetske lige, Marko Ivović (25), načinio je u rodnom Ljigu.

U Ljigu žive njegovi roditelji, Zoran i Milica. Otac Zoran bio je više od dvadeset godina  odbojkaš Sparatka, takođe i trener i funkcioner, i ljubav prema ovom sportu preneo je na sina. Učeći ga tajnama i finesama odbojke, verovatno nije slutio dokle će Marko stići, da će za njega znati ceo svet, da će on, a ne neki Brazilac ili Italijan, biti proglašen za najboljeg igrača prestižnog međunarodnog takmičenja.

 

Kako varoš sa nešto više od 3000 stanovnika uspeva da ima ekipu u najvišem rangu u jednom sportu? Odgovor nije lako dati.

Deca u Ljigu biraju između fudbala i odbojke. Trećeg sporta nema. Pošto je odbojka odavno pojam za sport u Ljigu, i pošto se deca identifikuju sa najboljima, ništa čudno što se mnogi dečaci i devojčice i njihovi roditelji odlučuju za odbojku.

Škola odbojke, tu je početak svega. Kale se mladi talenti, poneko prevaziđe lokalne okvire i njemu posle igranja u prvoj ekipi, stigne poziv iz velikog kluba.

 

Igrao je Marko na mestu tehničara u Spartaku, a kako je bilo viška tehničara, a nedostajalo primača, otac Zoran, tada trener, dao mu je novu ulogu, i u 16. godini igrao je prvi put kao primač, napravio pet blokova i ostao na mestu primača, danas svetskog značaja.

Posle pionirskog, juniorskog i staža i igara u prvom timu Spartaka, tada novog člana superligaškog društva, završetkom ljiške gimnazije (2008), Marko odlazi u veliki klub, novosadsku Vojvodinu, sa kojom osvaja prvi trofej, Kup Srbije, kao i četiri godine kasnije, kao prvi pointer ekipe.

Posle  se ređaju inostrani klubovi, i nove zemlje. Ankara (Turska), Pari Volej (Francuska), Aseko Rešovija (Poljska) sa kojom je osvojio srebro u Ligi šampiona kao zvezda te ekipe, Belgorod (Rusija). Ovog leta vratio se u klub iz Poljske, biće kapiten.

 

U reprezentaciju Srbije ušao je pre tri godine, u vreme selektora Igora Kolakovića. Iste godine ekipa je osvojila 3. mesto na Evropskom prvenstvu u Danskoj i to je bila Markova prva reprezentativna medalja i prva medalja jednog Ljižanina u seonirskoj konkurenciji na velikom takmičenju. Ima i srebro u Svetskoj ligi (2015), a ovog jula u Krakovu postao je najbolji igrač finalnog turnira, postigavši 16 poena.

Ekipa Srbije dobila je ček od milion dolara, a Marko Ivović kao najbolji igrač (MVP) turnira 30.000 dolara.

 

Postoji šansa da Marko i drugovi  odu u Brazil na Olimpijske igre, umesto Kubanaca,  iako nisu izborili plasman na najveće okupljanje sportista sveta. Ako se to ne desi, biće novih izazova, iduće godine u Svetskoj ligi i na Evropskom prvenstvu. A ni Tokio 2020 nije daleko, 32. Olimpijske igre su nova šansa za Marka i njegove drugove da zablistaju.

 

 

 

Aktuelno

Rasim Ljajić i Marija Labović  (foto: Đorđe Đoković)
Kampanja "Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju" 27.05.2020

"Divčibare oaza za sportiste"

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktorka TOS-a Marija Labović su promovisali Divčibare i Mionicu ukazujući na prirodne lepote naše zemlje i turistički potencijal...  · 20 komentara