Rekonstrukcija Karađorđeve u Osečini (foto: Dejan Davidović)
Rekonstrukcija Karađorđeve u Osečini (foto: Dejan Davidović)
02.08.2016, 07:17

Infrastruktura i otvaranje fabrike za preradu voća

č: | fb:

Otvaranje fabrike za preradu voća samo je jedan od ciljeva za naredni period opštinskog rukovodstva u Osečini. Predsednik osečanske opštine Dragan Aleksić kaže za Kolubarske.rs da bi se pokretanjem jednog takvog pogona stvorila mogućnost za otvaranje novih radnih mesta, a mnogi mladi bi ostali u ovom mestu.

Aleksić objašnjava da se meštani pretežno bave poljoprivredom i Osečina je, kaže, prepoznatljiva po šljivama. Podseća da na teritoriji Opštine ima oko 900.000 stabala šljive i da je upravo iz Podgorine polovina od ukupnog srpskog izvoza suve šljive, a tu su i zasadi maline i kupine.

"Naš globalni cilj je da imamao fabriku koja će prerađivati to voće. Mi sada imamo ’Podgorinu fruht’ koja je u austrijskom vlasništvu i dobro je što su oni kupili nekadašnju ’Podgorku’, jer da nisu danas, verovatno, tu ne bi bilo ništa. Međutim, nije dobro to što ta fabrika ne radi finalni proizvod već proizvodi samo koncentrate od voća. Naš cilj je da dovedemo investitora koji će otvoriti pogone u kojima bi prerađivao voće’’, kaže Aleksić.

Dragan Aleksić

Dragan Aleksić (Foto: Dejan Davidović)

On nije mogao da precizira o kom se investitoru radi, jer kako je rekao na čelu opštine je nepuna dva meseca i još nema konkretno rešenje.

’’Postoje naznake i najave predsednika države i predsenika Vlade Srbije ko bi mogli biti potencijalni investitori. U narednom periodu razgovaraćemo o tome. Mi možemo potencijalnom investitoru ponuditi prostor nekadašnjeg preduzeća ’Marcipan’, koji je neiskorišćen, ali prethodno moramo videti da li su sadašnji vlasnici zainteresovani za njegovu prodaju’’, ističe Aleksić.

 

Prvi čovek Osečine navodi da pored ’’Podgorine fruht’’ punim kapacitetom radi i ’’Krušik plastika’’,  iako nakon prve neuspele privatizacije i tri nova pokušaja prodaje još nije našla novog vlasnika.

"Krušik plastika ima 130 stalno zaposlena i oko 60 povremenih radnika. Imaju dosta posla i velikim delom rade za slovenačko ’Gorenje’. Status ovog preduzeća mora se rešiti uz pomoć države, ali je suština da fabrika ostane da radi", kaže Aleksić.

 

U Osečini je i veliko gradilište

 

U samom centru varošice, u sklopu radova na sanaciji dela regionalnog puta Valjevo – Loznica, u toku je rekonstrukcija glavne Karađorđeve ulice.

"Ovi radovi su se malo otegli pa su i meštani nestrpljivi. Iskoristili smo da, pored zamene asfalta, uradimo još nešto. Stare vodovodne cevi zamenjene su novim, urađena je fekalna i kišna kanalizacija, kao i elektomreža, tako da će nakon asfaltiranja ova ulica dobiti novi izgled. Pored toga, u toku je i izgradnja tri mosta na teritoriji Opštine koji su oštećeni tokom majskih poplava 2014. godine, a 108 miliona dinara za radove obezbeđeno je iz Kancelarije za javna ulaganja. U toku je i sređivanje 1500 metara najkritičnijih deonica u koritu reke Pecke", kaže Aleksić.

Rekonstrukcija Karađorđeve u Osečini

Rekonstrukcija Karađorđeve u Osečini (Foto: Dejan Davidović)

Rekonstrukcija Trga u Osečini

Rekonstrukcija Trga u Osečini (Foto: Dejan Davidović)

Od radova još izdvaja rekonstrukciju zgrade Osnovne škole "Vojvoda Mišić"u Peckoj, za šta je obezbeđeno 70 miliona dinara, od čega je 63 miliona donacija nemačke ambasade dok je sedam miliona izdvojeno iz opštinskog budžeta.

"Naša opština ima mali budžet, svega 326,6 miliona dinara. Nemamo baš previše mogućnosti da sve sami realizujemo, ali zato se radi novi projekti kako bi obezbedili dodatna sredstva i na taj način završli ozbiljnije investicije", navodi Aleksić.

 

Sami odlučujemo, ali i sami snosimo odgovornost

 

Osim što je na čelu Opštine, Aleksić je i predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke, koja u novom skupštinskom sazivu čini većinu u koaliciji sa Novom Srbijom.

"Mogu da kažem da imamo stabilnu većinu sa 20 od 33 odbornika, jer je nedavno u naše redove prešla jedna odbornica iz Grupe građana ’Novi početak’. Sami odlučujemo, ali samim tim i sami snosimo odgovornost za sve poteze koje povučemo. Po mom mišljenju ipak je to bolje, jer kad imate puno članica koalicije i dok zadovoljite apetite svih, uključujući tu i zaposlene, malo toga ostane da se uradi od opšteg interesa. Mi smo sami, nemao nikoga da mu izlazimo u susret, samo građanima, tako da verujem da možemo puno da pružimo u narednom periodu’’, zaključuje predsednik Osečine Dragan Aleksić.

 

 

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 17 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 27 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara