Ubska osnovna škola (foto: Dragana Nedeljković)
Ubska osnovna škola (foto: Dragana Nedeljković)
26.08.2016, 09:05

Ubska škola kao nova

č: | fb:

Oko 1.100 učenika ubske OŠ „Milan Munjas” će od ove školske godine nastavu pohađati u gotovo pa novom objektu, koji bi 1. septembra trebalo da otvori premijer Srbije Aleksandar Vučić. Započeti krajem juna, radovi na temeljnoj rekonstrukciji školske zgrade ubrzano se privode kraju, a obuhvatali su zamenu preko 2.000 kvadratnih metara krovnog pokrivača, renoviranje mokrih čvorova, zamenu unutrašnje stolarije i dela podova, krečenje svih prostorija i ugradnju lifta za učenike sa teškoćama u kretanju, kako bi im bile dostupne učionice na prvom i drugom spratu škole. Potrebama đaka sa invaliditetom prilagođen je i sanitarni čvor.

 

Vrednost investicije je 21,4 miliona dinara, a sredstva je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

„Očekujem da najveća rekonstrukcija OŠ „Milan Munjas“ od njenog postojanja bude gotova do 1. septembra i nadam se da zajedno sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem svečano obeležimo prvi dan u novoj školi”, najavio je predsednik ubske opštine Darko Glišić.

 

Direktorka OŠ „Milan Munjas“ Živana Baratović ističe zadovoljstvo  što će učenici sa prvim školskim zvonom krenuti u gotovo potpuno novi objekat, ali dodaje da se u međuvremenu pojavio i jedan novi problem.

„Dok su u matičnoj školi izvođeni radovi na sanitarnim čvorovima, pokazalo se da je naše grejanje u viskom stepenu propalo, da je svoj rok trajanja ispunilo, tako da će lokalna samouprava naći načina da se problem grejanja, koji bi nas čekao zimus, reši u najoptimalnijem mogućem roku”,  kaže Baratović.

Po okončanju rekonstrukcije OŠ „Milan Munjas“, ovo će biti jedna od najmodernijih i najsavremenijih škola u Srbiji

 

Obnova seoskih škola

 

Uporedo sa rekonstrukcijom matične škole, i u izdvojenih odeljenja  OŠ „Milan Munjas” u Trliću, Novacima i Joševi ubrzano se privode kraju  radovi na obnovi školskih objekata, koji su bili u veoma lošem stanju, jer se u njih godinama nije ozbiljnije ulagalo. Na sve tri  školske zgrade sanirani su krovovi, pukotine na zidovima i delovi podova koji su propali, otklonjeni nedostaci na instalacijama i sve prostorije okrečene.

Škola u Trlicu

Škola u Trlicu (Foto: Dragana Nedeljković)

Osim toga, u Trliću je popravljeno ulazno stepenište, a u Novacima srušen nekadašnji pomoćni objekat u školskom dvorištu, koji nije bio u funkciji, ali je zbog svoje dotrajalosti predstavljao ne samo ruglo, već i opasnost za decu, koja su se u njemu često igrala posle nastave i za vreme raspusta. Takođe, radovi na uređenju školskih objekata, ali manji po obimu, izvedeni su i u izdvojenim   odeljenjima u Zvizdaru, Tvrdojevcu i Stublenici. Pored školskih zgrada, sređena su i školska dvorišta, gde su klupe, ljuljaške, klackalice i ostali rekviziti popravljeni i ofarbani. Sanacione radove u šest pomenutih škola, u vrednosti od oko jednog miliona, finanirala je lokalna samouprava iz sopstvenih sredstava.

Glišić i Baratović

Glišić i Baratović (Foto: Dragana Nedeljković)

Prema rečima predsednika ubske opštine Darka Glišića, koji je sa svojim najbližim saradnicima i direktorkom ubske OŠ „Milan Munjas“ Živanom Baratović posetio izdvojena odeljenja u Trliću, Novacima, Joševi, Zvizdaru, I Tvrdojevcu, sa ulaganjem u obrazovanje nastaviće se i u narednom periodu.

Uz napomenu da je obaveza lokalne vlasti da svim tamnavskim đacima obezbedi normalne i pristojne uslove za rad iu čenje, Glišić je  rekao da   opština i dodatno brine o njihovim potrebama kroz stopostotno subvencionisanje prevoza i osnovaca i srednjoškolaca, čime su stvoreni uslovi da deca ostaju i školuju se u svojim sredinama.

 

„Mi smo u prethodnom periodu postali prepoznatljivi po velikom ulaganju u školstvo.  Kad se o deci radi, nismo štedeli ni po pitanju prevoza, ni po pitanju izgradnje novih objekata i sanacije starih objekata, ni po pitanju opremanja. Ne smanjujemo tempo i sigurno ćemo i u narednom period mnogo ulagati u školstvo, jer vrlo nam je bitno da u našoj opštini deca imaju gde da pohađaju nastavu, da imaju bezbedne i adekvatne uslove i da ih to ostavlja ovde. Ja sam, putujući dosta po Srbiji, video mnogo mesta gde zbog jako loših uslova roditelji voze decu i po 30 kilometara u druge škole. Mi to nećemo dozvoliti i u dogovoru sa državom, koja odvaja 90 posto i sa deset posto koje mi izdvajamo, nastavićemo i u narednom periodu da ulažemo u naše škole”, rekao je Glišić uz konstataciju da nikada više novca nije izdvojeno za obnovu školskih objekata nego ove godine.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 20 sati 20 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 20 sati 20 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara