<p>Svečanost kod Spomen kosturnice</p> (foto: Dragan Savić)
<p>Svečanost kod Spomen kosturnice</p> (foto: Dragan Savić)
02.07.2014, 14:25

Počast ratnicima i narodu

č: | fb:

Posle liturgije u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i parastosa kod Spomen kosturnice, intoniranjem himne u izvođenju crkvenog hora „Sveta tri jeraha” iz Krupnja i prigodnim programom, na Vidovdan je u Osečini svečano obeležena stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata, koji se jednim svojim delom odvijao i na prostorima sadašnje teritoriji ove opštine.

Predsednik Opštine Nenad Stevanović i njegov zamenik Milan Simić, zatim predsednik opštinskog Društva potomaka učesnika oslobodilačkih ratova Srbije Marko Ranković, kao i predstavnici drugih ustanova i udruženja iz javnog života Osečine i ne baš previliki broj meštana, ovom prilikom odali su dužnu poštu i ukazali zasluženu počast vojnim i civilnim žrtvama Prvog svetskog rata.

Istoričar Veroljub Vidić iz Valjeva podsetio je da su ljudi iz ovog kraja, bilo kao pripadnici vojske ili njeni pomagači, imali značajno učešće u Velikom ratu i da su doprineli krajnjem ratnom uspehu.

-Jubilarna godišnjica je odličan povod  da osvežimo uspomene na srpsko herojstvo iz tog doba, a posebno na hrabre podgorske ratnike, koji su zajedno sa saborcima iz srpskih zemalja i saveznicima prošli svu ratnu golgotu i ostavili jasne putokaze potomstvu – rekao je Vidić.

Rukovodilac Muzejskog odenjenja u Osečini Svetozar Gačić posebno je podsetio na junake kao što su bili kaplar Stepan Vuković iz Komirića, koji je na Drini ispalio prvi metak u ovom ratu, ili 20 nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima iz ovog kraja, kao i ovdašnje civilno stanovništvo iz tog doba, koje je iznelo ogroman napor i podnelo velike žrtve.

Jerej Igor Ilić iz Valjeva izgovorio je besedu prote Zaharija Protića, paroha lopatanjskog, sa bidovdanskog parastosa 1928. godine na ovdašnjem Vojničkom groblju, gde je sahranjeno nekoliko stotina ratnika, medicinskih radnika i civila umrlih u poljskoj bolnici u Osečini od posledica ranjavanja u borbama ili od teških bolesti koje su tada harale.

Na kraju, u okviru obeležavanja važnog istorijskog događaja, u Biblioteci je Osečina premijerno je predstavljena knjiga „Sećanja iz tragičnih dana Srbije 1914 – 1918” autora Ninka Petrovića.

Aktuelno

Porušeno dečje igralište na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Zbog usaglašavanja sa Pravilnikom o bezbednosti Pre 47 minuta

Uklonjeno dečje igralište na Divčibarama, biće urađeno novo

Zabavno-avanturistički park za decu u centru Divčibara, porušen je krajem prošle nedelje, kako bi na istom mestu bilo izgrđeno novo igralište u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta....

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 3 sati 39 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 3 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara