Registracija Prijava preko FB
Novoizgrađena deonica (foto: Dragana Nedeljković)
Novoizgrađena deonica (foto: Dragana Nedeljković)
29.09.2016, 16:17

Stigao asfalt u Zabrđane

č: | fb:

Zahvaljujući Javnom preduzeću "Putevi Srbije", sa kojim je opština Ub uspela da produži saradnju i ove godine, meštani zaseoka Zabrđani u Raduši prvi put su dobili asfaltni put.

 

Na deonici kroz taj kraj, dugoj 475 metara, prošle nedelje je urađena podloga tamponom, a ove je postavljen i asfaltni kolovoz širine tri metra, koji povezuje školu i centar sela sa glavnim lokalnim putem. Pored ove saobraćajnice nalazi se 12 domaćinstva.  

 

Glišić sa meštanima Raduše

Glišić sa meštanima Raduše (Foto: Dragana Nedeljković)

Otvaranje novoizgrađene deonice meštani Raduše obeležili su svečano, a Milan Petrović iz zaseoka Zabrđani je u ime svojih komšija izrazio zadovoljstvo što  su nakon više decenija konačno dočekali da i pored njihovih kuća prođe asfalt.

"Put je bio u veoma lošem stanju i zapušten, pogotovo jedna strana od osamdesetak metara, gde ni u letnjem periodu nismo mogli da prođemo. Možete misliti kako je tek bilo zimi. Zbog toga nam asfalt mnogo znači, jer će nam umnogome olakšati život. U Zabrđanima živi i sedam, osam momaka, koji su odlučili da ostanu na selu, što je za svaku pohvalu, a nadamo se da će ih biti još i više. Želeo bih da se u ime meštana zahvalim predsedniku ubske opštine, kao najzaslužnijem za izgradnju deonice kroz Zabrđane i očekujem da i u narednom periodu na isti način pomogne našem selu“, rekao je Milan Petrović.

 

Tek asfaltiranu deonicu kroz Radušu obišao je i predsednik opštine Ub Darko Glišić sa svojim saradnicima i najavio nova ulaganja u ovo infrastrukturno zapostavljeno selo.

 

"Veoma sam zadovoljan izgledom novog puta, pošto je u pitanju vrlo zahtevan pravac, s obzirom na to da je strm, da su obale prilično suzile put, odnosno da su useci bili vrlo komplikovani za izvođenje radova. U ovom momentu mogli smo da uradimo deonicu kroz Zabrđane od 475 metara i nisam želeo da čekamo narednu godinu, kako bismo tada mogli da uradimo nešto drugo. Mi ćemo nastaviti da ulažemo u ovo lepo selo i poboljšavamo infrastrukturu, koja je u veoma lošem stanju, jer su meštani to zaslužili i pokazali da mi veruju. Oni su to pokazali na izborima, pošto mi je poverenje poklonilo 83 posto meštana koji su glasali na izborima i ja ne smem njihovo poverenje da porokockam. Sledeći zadatak je da uradimo put ka groblju, nakon čega ćemo videti koji još zaselački put treba asfaltirati. U Raduši je konačno konstituisana Mesna zajednica, koju su građani izabrali direktno na izborima, tako da sada možemo tesno da sarađujemo i dogovaramo se oko daljih planova", najavio je Glišić prilikom obilaska jednog od najmanjih sela u ubskoj opštini, koje ima osamdesetak domaćinstava.

Glišić obilazi novi put

Glišić obilazi novi put (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Sanitarni mokri čvor umesto poljskog toaleta

 

U Raduši su u toku radovi na još jednoj investiciji. Iz sredstava budžeta opštine, u Izdvojenom odeljenju OŠ "Sveti Sava" gradi se sanitarni mokri čvor, čime će se rešiti jedan od najvećih problema ove škole i njenih učenika, koji koriste poljski toalet.

 

"Sanitarna inspekcija naložila je da se moraju poboljšati uslovi po pitanju mokrog čvora. Pošto nismo mogli da dozvolimo da se škola zatvori, bilo koliko đaka da ima, odlučili smo da je osposobimo po svim standardima i izgradimo mokri čvor,  koji će omogućiti da škola i dalje funkcioniše. Kada poboljšamo infrastrukturu i sredimo školsku zgradu, obezbedićemo uslove za normalan život i rad u selu, pa se nadam da će i dece biti više u Raduši“, rekao je predsednik ubske opštine Darko Glišić.

Učiteljica Nataša sa svojim učenicima

Učiteljica Nataša sa svojim učenicima (Foto: Dragana Nedeljković)

Škola u Raduši ima samo tri đaka. Brat i sestra Petar i Milica Jokić su učenici drugog, odnosno trećeg razreda, dok je Anđela Božić đak-četvrtak. Sa njima radi mlada učiteljica Nataša Vujić, koja je za svakog od njih sačinila individualni plan rada. Sa mnogo entuzijazma i ljubavi prema učiteljskom pozivu uspeva da prevaziđe sve probleme i nedostatke rada u jednoj maloj seoskoj školi.

 

 

 

Aktuelno

Uroš Milošević (foto: Dragan Belajac Džagi)
Uroš Miloševć bez prijemnog upisao Filološki fakultet Pre 7 sati 28 minuta

"Znanje je ono što nam niko ne može oduzeti"

Uroš Milošević, maturant ubske Gimnazije jedini je bio oslobođen prijemnog ispita za upis na Filološki fakultet u Beogradu. "Vremenom sam shvatio da neću da učim ni zbog profesora, ni zbog ocene,...  · 2 komentara

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Zavod za javno zdravlje Pre 10 sati 17 minuta

U Valjevu još 31 osoba pozitivna

U Valjevu je još 31 osoba pozitivna na COVID-19, tako da je ukupno od početka pandemije zaraženo 408, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 10. jula. Na prisustvo koronavirusa u...  · 1 komentar

Kafe (foto: Đorđe Đoković)
Dogovor "čelnika" i ugostitelja Pre 23 sati 56 minuta

Bašte kafića i restorana mogu da rade do 23 časa?

Bašte kafića i restorana mogu da rade do 23 časa, dok je radno vreme ugostiteljskih objekata u zatvorenom delu do 22 časa, dogovorili su se predstavnici ugostitelja i "čelnici Grada". Međutim taj...  · 13 komentara