Protivgradna stanica u Lončaniku (foto: Dragana Nedeljković)
Protivgradna stanica u Lončaniku (foto: Dragana Nedeljković)
07.10.2016, 11:51

U Lončaniku izgrađena prva protivgradna stanica

č: | fb:

Opština Ub je iz svojih sredstava finansirala izgradnju protivgradne stanice u Lončaniku, prve u ovom selu. Radovi su koštali 700.000 dinara, dok je meštanin Stamenko Pavlović besplatno ustupio svoje zemljište za izgradnju protivgradne stanice.

 

Predsednik ubske opštine Darko Glišić u Lončaniku, gde je obišao novi objekate, objasnio je da bi sistem odbrane od grada na području Tamnave u potpunosti bio kompletiran, u narednom periodu biće puštene u rad još dve stanice, kao mera generalne prevencije od elementarnih nepogoda, koje bi nanele štetu poljoprivrednicima.

"Nadam se da će i susedne opštine unaprediti svoje sisteme protivgradne odbrane, jer vi ne možete da se branite ako se u širem pojasu ne štitite od gradonosnih oblaka. Sve što je do nas, mi preduzimamo, tako da ćemo i naredne godine odvojiti jedan deo sredstava za preventivne mere zaštite. Ne možemo u potpunosti da se zaštitimo od elementarnih nepogoda, ali možemo da predupredimo ili umanjimo eventualne štete, zbog čega i unapređujemo efikasnost rada sistema odbrane od grada na našem području", rekao je Glišić.

 

Glišić i Spasić (desno)

Glišić i Spasić (desno) (Foto: Dragana Nedeljković)

Član Opštinskog veća zadužen za elementarne nepogode i zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije Saša Spasić ukazao je da se jedna protivgradna stanica trenutno gradi u Trliću, a u planu je i druga u Kožuaru, čijim završetkom će biti kompletirana mreža od 17 protivgradnih stanica na području opštine Ub.

 

"Do sada u Lončaniku nije postojala protivgradna stanica, ali njenom izgradnjom nismo povećali ukupan broj od 17 stanica, nego smo izmestili onu iz Kalenića, koja se nalazi u zoni rudarskih iskopavnja i mora da se iseli, pa smo ovde našli najpogodniju lokaciju, jer će se braniti najveći broj sela. Protivgradna stanica u Lončaniku braniće sela koja se nalaze na pravcu prostiranja gradonosnih oblaka sa Cera - prema Banjanima, Takovu i Vrelu, zatim Lončanik, Milorce, Šarbane Brgule i Kalenić, kao i susedna obrenovačka mesta Trstenicu i Brović. Nakon opremanja stanice u Lončaniku, očekujemo da ćemo za sledeću gradonosnu sezonu imati poboljšanje zaštite na ovom delu teritorije. Mi nikada ne možemo imati kompletnu zaštitu, ali se nadamo da ćemo postići bolji efekat, odnosno smanjiti štete koje nastaju od grada", naveo je Saša Spasić.

 

Sve tri protivgradne stanice – u Lončaniku, Kožuaru i Trliću biće u funkciji od sledeće sezone odbrane od grada, koja počinje 15. aprila i traje do  15. oktobra. To podrazumeva da su opremljene raketama i umrežene sa ostalim stanicama, kao i da će na njima biti angažovana po dva strelca. Prema rečima Spasića, vreme do početka naredne gradonosne sezone iskoristiće se za obuku novih protivgradnih strelaca, koji će sa ostalima činiti jedinstvenu i obedinjenu mrežu protivgradne zaštite na teritoriji ubske opštine.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 15 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 12 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara