Lajkovac
Lajkovac
03.07.2014, 12:28

Italijani u Lajkovcu

č: | fb:

Italijanska kompanija TOP Ebano otvorila je u Lajkovcu svoju firmu Top Deisa, koja je počela probnu proizvodnju kućne hemije namenjene izvozu najpre na zapadnoevropsko tržište, a docnije i na tržište Rusije. Uloženo je oko 1,8 miliona evra, a zaposliće do 20 radnika.

Italijani su se opredelili za širenje proizvodnje u Srbiji, a prvobitna ideja bila je da taj pogon bude lociran u Valjevu, u “Stefilovoj” industrijskoj zoni. To, medjutim, nije bilo ostvarivo zbog nespremnosti gradskih čelnika da obezbede potrebne uslove i njihove nespremnosti da “učine nešto dobro” za Valjevo. Zbog toga su se Italijani odlučili za Lajkovac, gde su sve pripreme obavljene efikasno, pa će u Lajkovac uskoro doći još dve italijanske kompanije.

-Mi smo Italijanima veoma efikasno završili sve posleove za otvaranje firme, sredili smo i priključak za kanalizaciju u našoj industrijskoj zoni iza  Elmonta. Uradili smo zapravo ono što je posao lokalne samouprave- rekao je danas Kolubarskim.rs predsednik Lajkovačke opštine Živorad Bojičić.

Bojičić je potvrdio da će u Lajkovac doći još dve italijanske kompanije jer se „dobar glas daleko čuje“. Jedna od njih bi trebalo da bude takođe proizvodna, a druga iz oblasti agro biznisa.

Italijanski investitori su, uz ostalo, uradili i procenu uticaja na životnu sredinu, koja je pokazala da nema opasnosti od eventualnih ekoloških akcidenata s obzirom na to da se u proizvodnji kućne hemije koriste neškodljive komponente.

Čitav kompleks u Lajkovcu, gde su se smestili Italijani, je na oko 6.000 kvadrata, a kupili su nekadašnju firmu iz stečaja sa dve proizvodne hale. Kompanija TOP Ebano je sa dugom tradicijom u proizvodnji kućne hemije, osnovana je 1928. godine.

Aktuelno

Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
Predlozi do 21. avgusta Pre 1 sati 12 minuta

Nagrada "Beli" u čast pisca Radovana Belog Markovića

Udruženje "Beli Povlen" iz Valjeva ustanovilo je novinarsku nagradu "Beli", u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih književnika. Priznanje će biti dodeljeno 28....

Dečji parkić u Naselju Milorada Pavlovića (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Objavljena javna nabavka Pre 1 dan 1 sati

Za tri eko-parkića devet miliona dinara

Ministarstvo zaštite životne sredine i grad Valjevo sa devet miliona dinara finansiraće izgradnju tri eko-parkića u okviru projketa "Smanjenje zagađenja zemljišta nastalog usled emisija od divljih...  · 13 komentara