Vođa (foto: Nemanja Jovanović)
Vođa (foto: Nemanja Jovanović)
10.11.2016, 12:12

Večeras "Beogradska trilogija", sinoć otvaranje uz "Vođu"

č: | fb:

U takmičarskom programu  Repassage festa večeras u 19.30 sati nastupa Pozorište KC "Radoje Domanović" iz Rače sa "Beogradskom trilogijom", koje je, umesto Makedonije, koja nema svog predstavnika, uvršteno u zvaničnu konkurenciju  devetog izdanja teatarske smotre amatera sa eks JU prostora.

 

Radi se o diplomskoj drami Biljane Srbljanović o emigrantima koji su u svojim najboljim godinama morali prisilno da napuste Srbiju, u režiji Dejana Cicmilovića. Predstava prati tri priče beogradskih građana u inostranstvu (Pragu, Sidneju i Los Anđelesu) u istoj novogodišnjoj noći. Svi protagonisti žive u gotovo identičnim stanovima punim fotografija Beograda i života pre rata. Iako su se raspršili po celom svetu, nesreća njihove zemlje prati ih i tamo gde na prvi pogled nema ratnog ludila, prisilne regrutacije i nacionalističkih mitologija. Predstava je premijerno izvedena 30. septembra.

 

Pre predstave, a u okviru pratećeg festivalskog programa, u Galeriji "Sveti Luka", biće otvorena međunarodna izložba slika likovne kolonije "Kolut Mandić" pod nazivom "Zlatni krug". Otvaranje je zakazano za 18,30 časova. 

 

Svečano otvaranje festivala

 

U punoj sali Doma kulture, sinoć je pomoćnica ministra kulture Ana Vučetić zvanično otvorila 9. Repassage fest, uputivši odmah na početku domaćinu, Ustanovi za kulturu i sport, čestitke za sjajnu organizaciju i što uspeva da održi festival i unapređuje programske sardržaje.

 

"Održavanje manifestacija poput Repasaž festa u potpunosti je u skladu sa jednim od prioriteta Vlade Republike Srbije na čelu sa njenim predsednikom, gospodinom Aleksandrom Vučićem i Ministarstva kulture i informisanja, a to je decentralizacija kulturnog života i ravnomerna dostupnost kulturnih sadržaja u svim delovima naše zemlje. Prošlo je već devet godina otkako je Repasaž fest postao mesto okupljanja najboljih amaterskih pozorišnih trupa iz regiona. Ako želimo da budemo iskreni, ovo jeste smotra amaterskih pozorišta, ali čini se da bi najpreciznije bilo reći da Repasaž fest okuplja najbolje neprofesionalne pozorišne ansamble, u kojima se režijsko i glumačko umeće i znanje izdižu na nivo visoke profesionalnosti umetničkog stvaralaštva. 

Sa stanovišta Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva kulture i informisanja, Repasaž fest ima dvostruki značaj za nacionalnu kulturu. S jedne strane, ova manifestacija daje izuzetan doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i zbližavanju između država i naroda u regionu. Govor umetnosti razumeju svi ljudi spremni na dijalog i prihvatanje različitosti kao mogućnosti za obogaćivanje sebe. S druge strane, festival pruža doprinos decentralizaciji kulturne scene, što je jedan od strateških ciljeva Ministarstva kulture i informisanja. Umetnički programi, naročito oni koji zadovoljavaju visoke kriterijume, treba da budu ravnomerno dostupni svim građanima Srbije, a ne isključivo privilegija stanovnika velikih kulturnih centara", rekla je pomoćnica ministra Ana Vučetić.

 

Ona je istakla još jedan, umetnički veoma važan detalj u vezi Repasaž festa, a to je da ova manifestacija čuva uspomenu na dvojicu Ubljana, velikana pozorišne umetnosti i srpske kulture, dramskog umetnika Rašu Plaovića i dramskog pisca Aleksandra Popovića, čija ostvarenja su odavno postala stubovi naše stvaralačke baštine.

Ana Vučetić

Ana Vučetić (Foto: Nemanja Jovanović)

Kako je napomenula, festival je idealna prilika da se prisetimo da je među članovima žirija bio i naš najugledniji taetrolog Jovan Ćirilov.

"I ne samo zbog legendarnog Ćirilova, opšti utisak je da imena, biografije i umetnički ugled članova žirija kroz sve godine postojanja festivala najočitije govore o kontinuiranom kvalitetu i značaju manifestacije", konstatovala je Vučetić, poželevši gledaocima tokom festivalskih dana da uživaju u vrednim delima dramske umetnosti.

 

Prisutne je pozdravio i direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić, koji se zahvalio Ministarstvu kulture ne samo što je ove godine izdvojilo značajna sredstva za Repasaž fest, već i na velikom razumevanju zaposlenih u ministarstvu, kao i svim ljudima koji su pomogli da se deveta po redu takmičarska smotra organizuje.

"Zahvaljujući dobijenim sredstvima i iskustvu koje smo imali sa zaposlenima u ministarstvu, mi smo omogućili ne samo sadašnjost Repasažu, nego verujem kroz naredne kontakte, saradnju i naše dokazivanje da ovo što radimo vredi, obezbedili smo Repasažu i budućnost. Dugujemo zahvalnost ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, pomoćnici ministra koja nam je bila od velike pomoći Ani Vučetić, šefu kabineta ministra Biljani Barošević, jednom vrhunskom operativcu, predsedniku opštine Ub Darku Glišiću koji nas je povezao sa njima, svim  Ubljanima koji su bili tu da pomognu tokom trajanja Repasaža, pozorištima koja učestvuju u takmičarskom delu i onim profesionalnim koja će se pojaviti van konkurencije, publici i svima koji će narednih dana biti naši gosti i uživati u onome što je pozorišna i kulturna ponuda Repasaž festa", rekao je direktor Ustanove za kulturu i sport radovan Puletić na otvaranju festivala.

 

"Vođa" oduševio publiku

 

Čast da otvore takmičarski deo ovogodišnjeg Repasaž festa pripala je mladim glumcima iz Vranja, akterima "Vođe" Radoja Domanovića, pobedničkoj predstavi na 58. Republičkom festivalu amaterskih pozorišta u Kuli i najnagrađivanijoj predstavi u Srbiji u konkurenciji omladinskih i amaterskih pozorišta u 2016. godini, koju je adaptirao i režirao Bojan Jovanović.

 

Repasaž je sedmi festival na kome je izvedena, a na prethodnih šest u zemlji i regionu, pobedila je na pet, uz 22 osvojene nagrade. Rađena je u okviru projekta "Školsko pozorište" i realizovana u saradnji Udruženja građana "CUG" i omladinske scene pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja.

Predstava spaja tri adaptirane i dramatizovane poznate Domanovićeve pripovetke: "Danga", "Vođa" i "Kraljević Marko po drugi put među Srbima". Zadržana je većina dijaloga iz njegovih priča, a ostalo je dopisano u maniru velikog satiričara i odnosi se na aktuelnu društveno-političku zbilju u nas. Za uvod komada korišćeni su tekst "Sihemljani" i pesma "Jututunska juhahaha" Jovana Jovanovića Zmaja.

Okrugli sto

Okrugli sto (Foto: Nemanja Jovanović)

U veoma svedenoj scenografiji, mladi Vranjanci su pokazali ne samo zavidno glumačko umeće i nadarenost, već i da Domanović ne zastareva i svojom predstavom "Vođa" oduševili publiku, ali i stručni žiri, koji je imao samo reči hvale za ansambl i režisera. 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 23 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 3 sati 24 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 3 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 3 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...