Registracija Prijava preko FB
Predstava Ikarus  (foto: Dragana Nedeljković)
Predstava Ikarus (foto: Dragana Nedeljković)
12.11.2016, 14:36

Večeras "Šmizle", sinoć "Ikarus"

č: | fb:

Na četvrto takmičarsko veče devetog izdanja Repassage fest dolaze predstavnici Bosne i Hercegovine - Gradsko kazalište mladih iz Viteza sa "Šmizlama".

Radnja ove komedije Miroljuba Nedovića, u režiji Bruna Grebenara smeštena je u "Mali raj", staru kafanu na rubu propasti, čija vlasnica odlučuje da osnuje ženski bend, u koji ulaze bivša robijašica, kafanska pevačica, trostruko razvedena žena, samohrana majka dvoje dece, zlostavljana supruga i mlada, urbana devojka. Predstava je pobednik 28. Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, novosadskog "Aplauz festa" i 9. Festivala amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu.

 

Pitanje identiteta

 

Ubska publika sinoć je bila u prilici da pogleda pobedničku predstavu iz Slovenije, "Ikarus" autora i reditelja Roka Sanda u interpretaciji Društva "Mali Petelin" iz Senova, čija je radnja smeštena u Goricu uoči i tokom Prvog svetskog rata.

 

Na Okruglom stolu kritike, član stručnog žirija Robert Raponja, pozorišni reditelj i vanredni profesor glume na umetničkoj Akademiji u Osjeku izrazio je uverenje da publici jezička barijera nije smetala da razume predstavu, koja govori o večnom snu čoveka da poleti i nadleti dnevne i druge društvene i političke probleme, kao i probleme identiteta.

Predstava Ikarus

Predstava Ikarus (Foto: Dragana Nedeljković)

"U komadu čujemo mešavinu jezika, italijanskog i nemačkog, pa slovenačkih dijalekata, što je najuzbudljivije, ali i to da se identitet određuje jezikom. Predstava na zanimljiv način tematizira pitanje identiteta, što je pitanje svih ovih naših prostora - ko smo, šta smo, kroz šta se ostvarujemo, da li se identifijujemo sa određenim političkim, socijalnim i društvenim tendencijama koje nastaju i koje se prelamaju kroz istoriju prostora bivše Jugoslavije. Veoma mi je i zanimljivo i to što se jedna mlada i potentna kazališna grupa uhvatila u koštac sa takvim jednim problemom, a u teatarskom smislu ispoštovali ste neku teatarsku naivu. Jer taj centralni motiv, želja za letom, nosi neku naivu u sebi", rekao je član stručnog žirija Robert Raponja.

 

Na Okruglom stolu se moglo čuti i da je predstava objedinila celu Sloveniju, pošto glumci dolaze iz različitih krajeva zemlje, da se osim na pozorišnim scenama, igra i po srednjim školama i da je do sada imala 19 izvođenja.

Glumac večeri Sandi Lopatec i scenarista Rok Sanda

Glumac večeri Sandi Lopatec i scenarista Rok Sanda (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Nakon Okruglog stola, Sandi Lopatec proglašen je za glumca večeri po odluci žirija publike 9. Repasage  festa, koji čine ubski glumci amateri Snežana Jovanović, Mirjana Simić i Voja Raonić.

 

Aktuelno

Evropska nedelja mobilnosti u Mionici (foto: Željko Maksić)
Kampanja za pešačenje i vožnju bicikla Pre 1 dan 6 sati

“Evropska nedelja mobilnosti” u Mionici

Mionica se ove godine po prvi put uključila u manifestaciju "Evropska nedelja mobilnosti". Za najmlađe je organizovano predavanje o bezbednom kretanju u saobraćaju, podeljeni su im fluoroscentni...

Učesnici radionice SeaVa Youth  (foto: VAKUM)
Zajedno na učenju i druženju srednjoškolci iz Srbije i Crne Gore 20.09.2019

Mladi Kolubarskog okruga na radionici igranog filma u Ulcinju

Desetoro srednjoškolaca iz Valjeva, Mionice, Osečine i Uba i desetoro iz Crne Gore, osmisliće i realizovaće kratkometražni igrani film u okviru Filmske radionice pod nazivom SeaVa Youth koja je...  · 1 komentar