Registracija Prijava preko FB
Predstava Ikarus  (foto: Dragana Nedeljković)
Predstava Ikarus (foto: Dragana Nedeljković)
12.11.2016, 14:36

Večeras "Šmizle", sinoć "Ikarus"

č: | fb:

Na četvrto takmičarsko veče devetog izdanja Repassage fest dolaze predstavnici Bosne i Hercegovine - Gradsko kazalište mladih iz Viteza sa "Šmizlama".

Radnja ove komedije Miroljuba Nedovića, u režiji Bruna Grebenara smeštena je u "Mali raj", staru kafanu na rubu propasti, čija vlasnica odlučuje da osnuje ženski bend, u koji ulaze bivša robijašica, kafanska pevačica, trostruko razvedena žena, samohrana majka dvoje dece, zlostavljana supruga i mlada, urbana devojka. Predstava je pobednik 28. Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, novosadskog "Aplauz festa" i 9. Festivala amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu.

 

Pitanje identiteta

 

Ubska publika sinoć je bila u prilici da pogleda pobedničku predstavu iz Slovenije, "Ikarus" autora i reditelja Roka Sanda u interpretaciji Društva "Mali Petelin" iz Senova, čija je radnja smeštena u Goricu uoči i tokom Prvog svetskog rata.

 

Na Okruglom stolu kritike, član stručnog žirija Robert Raponja, pozorišni reditelj i vanredni profesor glume na umetničkoj Akademiji u Osjeku izrazio je uverenje da publici jezička barijera nije smetala da razume predstavu, koja govori o večnom snu čoveka da poleti i nadleti dnevne i druge društvene i političke probleme, kao i probleme identiteta.

Predstava Ikarus

Predstava Ikarus (Foto: Dragana Nedeljković)

"U komadu čujemo mešavinu jezika, italijanskog i nemačkog, pa slovenačkih dijalekata, što je najuzbudljivije, ali i to da se identitet određuje jezikom. Predstava na zanimljiv način tematizira pitanje identiteta, što je pitanje svih ovih naših prostora - ko smo, šta smo, kroz šta se ostvarujemo, da li se identifijujemo sa određenim političkim, socijalnim i društvenim tendencijama koje nastaju i koje se prelamaju kroz istoriju prostora bivše Jugoslavije. Veoma mi je i zanimljivo i to što se jedna mlada i potentna kazališna grupa uhvatila u koštac sa takvim jednim problemom, a u teatarskom smislu ispoštovali ste neku teatarsku naivu. Jer taj centralni motiv, želja za letom, nosi neku naivu u sebi", rekao je član stručnog žirija Robert Raponja.

 

Na Okruglom stolu se moglo čuti i da je predstava objedinila celu Sloveniju, pošto glumci dolaze iz različitih krajeva zemlje, da se osim na pozorišnim scenama, igra i po srednjim školama i da je do sada imala 19 izvođenja.

Glumac večeri Sandi Lopatec i scenarista Rok Sanda

Glumac večeri Sandi Lopatec i scenarista Rok Sanda (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Nakon Okruglog stola, Sandi Lopatec proglašen je za glumca večeri po odluci žirija publike 9. Repasage  festa, koji čine ubski glumci amateri Snežana Jovanović, Mirjana Simić i Voja Raonić.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 8 sati 11 minuta

Ubistvo u selu kod Osečine

Valjevska policija uhapsila je R. S. (1965) iz Novog Sada zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo. On je danas nakon kraće rasprave ispalio dva hica u pedesetdvogodišnjeg...

Abro fest - glavni plakat (Dušan Arsenić) (foto: )
Jubilarni 15. online i na TV 25.09.2020

Abro fest po prvi put bez publike

Jubilarni 15. Abro fest, koji počnje večeras, ove godine bez publike. Glumci Gradskog pozorišta "Abrašević" igraće dve premijerne predstave u praznoj sali, a publika će moći da ih gleda na online...  · 4 komentara