Ubski trg (foto: Dragana Nedeljković)
Ubski trg (foto: Dragana Nedeljković)
14.12.2016, 14:45

Iz EPS-a za Ub blizu 6,3 milijarde dinara

č: | fb:

Elektroprivreda Srbije u narednom desetogodišnjem planu za Opštinu Ub opredeliće blizu 6, 3 milijarde dinara za izgradnju i poboljšanje infrastrukture, predviđeno je sporazumom o regulisanju međusobnih odnosa povodom otvaranja kopa "Radljevo". To je na današnjoj konferenciji za novinare saopštio predsednik ubske opštine Darko Glišić, koji je juče potpisao ovaj dokument sa generalnim direktorom EPS-a Miloradom Grčićem.

 

"Sporazum će u narednih deset godina omogućiti opštini Ub da se nesmetano razvija, da napreduje krupnim koracima i on je temelj, rekao bih, boljih uslova za život svih nas koji ovde živimo. Jer kad se blizu 6,3 milijarde podeli na godišnje iznose, više je nego što mi planiramo našim budžetom i dovoljno govori o tome koliko je to novca koji će biti uložen u našu opštinu. Ljudi će tek u godinama koje su pred nama videti koliko je ovo značajno i koliko je veliko, jer ćemo mnoge velike probleme rešiti. Kada potrošimo ovih šest milijardi, a sporazum počinje da  teče od sledeće godine, izgled Uba će se umnogome promeniti na bolje", izjavio je Darko Glišić uz konstataciju da će tokom naredne decenije "Ub pretrpeti jedan investicioni udar".

 

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

Sporazumom je predviđeno da se sredstva ulože u izgradnju i uređenje javnih objekata i površina, kao i parcela na novim lokacijama gde će se preseljavati stanovništvo sa prostora obuhvaćenog kopom "Radljevo", potom u  izgradnju i izmeštanje infrastrukturnih sistema koji se eksproprišu i izgradnju sistema daljinskog grejanja. Opština Ub je u obavezi da posebnim sporazumom, koji će pripremiti, preraspodeli dodeljena sredstava između navedenih investicionih celina, kao i unutar njih.

 

"To znači da je na nama da u narednih mesec ili dva dana, dok traje zimski period, jasno predvidimo gde ćemo 6,3 milijarde dinara da raspodelimo, kojom dinamikom ćemo da ih povlačimo i za koje namene u okviru predviđenih investicionih celina. Opštini je data velika sloboda, ali i velika odgovornost  i sada je sve u našim rukama, odnosno lopta je u našem dvorištu. Moramo da spremamo planska akta i projekte, što je za naša odeljenja koja se time bave i za čitavu opštinu veliki zadatak, jer najkasnije do proleća moramo da donesemo  jasan dinamički plan za svih narednih deset godina, uskladimo ga sa ljudima iz EPS-a i onda povlačimo novac i krećemo da radimo. Opština će raspisivati tendere, primati novac na svoj budžet i onda kroz javne nabavke i druge zakonske postupke to polako realizovati", naveo je Glišić.

 

Kako je istakao, sporazum pruža dodatnu mogućnost razvoja i potpisivanje tog dokumenta predstavlja značajan datum za ubsku opštinu, ali je i kruna njegovog rada u prethodne četiri i po godine. "Ovo jeste najznačajnija stvar koju sam uradio tokom svog mandata", smatra prvi čovek ubske opštine.

 

Podseća da je projekat kopa "Radljevo" napravljen pre četiri decenije i da je njegovo ponovno pokretanje pre tri  godine, kada su na Ubu otvorene prostorije za novi ugljenokop, pratilo omalovažavanje i potcenjivanje rada opštinskog rukovodstva i sumnja u realizaciju projekta, a naročito u korist koju bi Ubu trebalo da donese.

 

"Iz toga se izrodilo nešto konkretno i veliko za našu opštinu, tako da ćemo otprilike godišnje imati oko pet miliona evra dodatnih infrastrukturnih ulaganja u deceniji pred nama. Kada u nešto verujete, vredno i marljivo radite i kada ulažete sebe celog, onda je zadovoljstvo još veće kada dođete do jednog rezultata i cilja o kome se pričalo decenijama unazad. Taj rezultat svim građanima naše opštine budućnost čini svetlijom, vedrijom i mnogo lepšom", zaključio je Drako Glišić.

 

Planskom dokumentacijom za zonu uticaja Površinskog kopa "Radljevo" obuhvaćeno je šest tamnavskih sela: Radljevo, Kalenić, Brgule, Stublenica, Paljuvi i Šarbane. Vlada Republike Srbije utvrdila je javni interes za celu teritoriju Kalenića i deo Radljeva, gde je do sada eksproprisano oko 150 hektara zemljišta. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 12 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 22 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara