Škola u Vrelu (foto: Dragana Nedeljković)
Škola u Vrelu (foto: Dragana Nedeljković)
02.02.2017, 16:20

Rekonstrukcija i opremanje škole u Vrelu

č: | fb:

Od drugog polugodišta, stotinak učenika iz Vrela imaće neuporedivo bolje higijenske uslove u svojoj školi. Naime, zimski raspust koristi se za rekonstrukciju dotrajalih mokrih čvorova, a radovi obuhvataju postavljanje novih sanitarija i zamenu dela keramičkih pločica u muškom, ženskom i nastavničkom toaletu i spremištu čistačica, sanaciju kanalizacionog odvoda, vlažnih mrlja i pukotina po zidovima, rušenje betonskog korita za pranje ruku i izgradnju pregradnog zida između toaleta i hodnika.

Radovi u školi

Radovi u školi (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Sanitarni čvorovi u vreljanskoj školi bili su neprikladni, nisu zadovoljavali higijenske uslove i njihova sanacija uvrštena je u prioritete lokalne samouprave, rekao je predsednik ubske opštine Darko Glišić prilikom današnjeg obilaska radova.

 

"Odvojili smo ne mala sredstva da više ne postoje čučavci, da ne postoji neko korito gde su se deca umivala i prala ruke, što je bilo veoma ružno i više se ni na pojilima u njivama ne može videti. Mokre čvorove ćemo u potpunosti renovirati, u toaletima će biti WC šolje, novi lavaboi, a sve slavine će imati toplu vodu, tako da će biti mnogo lepše i bezbednije za učenike, koji će imati pun konfor. Zimski raspust koristimo za radove, jer letos nismo stigli, a ovde nam je bilo najkritičnije i najduže je čekalo na red. Tako smo radili i prethodnih godina, kad god u nekoj školi uočimo problem, mi pokušavamo da ga rešimo, a u Vrelu ćemo problem upotrebe sanitarnih čvorova rešiti do početka drugog polugodišta", izjavio je Glišić.

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Prvi čovek ubske opštine ističe mogućnost da se u narednim danima škola u Vrelu dodatno opremi nastavnim sredstvima i pomagalima i to zahvaljujući proslavljenom fudbaleru Nemanji Matiću, rodom iz ovog sela.

 

"Nemanja je neko ko je pomogao ne Vrelu, nego čitavoj opštini kad god je to bila potreba i mi smo pre nekoliko dana razgovarali i na temu opremanja škole svim onim nastavnim sredstvima koja deci nedostaju. Mi smo, kao opština, preuzeli obavezu da završimo građevinske radove, a videćemo šta on tu još može da pomogne. Ali, svakako, Nemanja je toliko pomagao, da mu svaki put kada to učini po sto puta kažete hvala, bilo bi malo. Nikada nije pitao zašto i zbog čega, nego uvek šta treba i koliko treba da pomogne. Sigurno da će i u budućnosti tako biti, jer je pokazao da je čovek koji je za svoju sredinu uvek spreman na svaku vrstu pomoći", rekao je Darko Glišić.

 

Srpski reprezentativac Nemanja Matić, po mnogima jedan od najboljih fudbalera sveta, u više navrata je dokazao ljubav prema rodnom kraju. Pre nekoliko godina finansirao je sanaciju temelja i desnog krila škole u Vrelu, u kome se nalaze tri učeonice i jedna zbornica, potom zamenu spoljašnje stolarije na celom objektu, kao i izgradnju i opremanje školskog terena za mali fudbal, odbojku i košarku. Takođe, privodi kraju i izgradnju teretane na otvorenom, koja se nalazi uz terene.

 

Sportski tereni

Sportski tereni (Foto: Dragana Nedeljković)

Opština Ub će i u narednom periodu nastaviti sa radovima na sanaciji i rekonstrukciji školskih objekata, najavio je Glišić u Vrelu.

 

"U prethodnih pet godina za školstvo se puno odvajalo, mnogo novca smo uspeli da obezbedimo od donatora, a značajna sredstva u obnovu školskih objekata na našoj teritoriji uložila je i Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije. I dalje ćemo nastaviti tako da radimo, kako bi našoj deci obezbedili uslove koji ne zaostaju za uslovima u beogradskim i drugim školama u većim gradovima. Ali, nema još mnogo škola koje su u lošem stanju ili da nemaju adekvatne mokre čvorove. To smo gotovo svuda sredili. Letos smo u desetak sela u potpunosti renovirali školske objekte, sredili dvorišta i nabavili neophodnu opremu", ukazao je Glišić.

 

Opština Ub će u saradnji sa svim direktorima škola sagledati stanje po svim obrazovnim ustanovama i sačiniti plan svega što je potrebno adaptirati i sanirati, a neophodni radovi biće izvedeni tokom letnjeg raspusta.

 

 

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 9 sati 30 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 40 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 9 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara