Pripremni radovi kroz Ždralovicu (foto: Dragana Nedeljković)
Pripremni radovi kroz Ždralovicu (foto: Dragana Nedeljković)
22.03.2017, 14:15

Do leta 22 puta u selima ubske opštine

č: | fb:

Sa lepim danima, startovala je i građevinska sezona u ubskoj opštini, gde se uporedo obavljaju pripremni radovi za asfaltiranje dve deonice u Vrelu i Banjanima, ukupne dužine 1,3 kilometra. Investitor je Javno preduzeće Putevi  Srbije, koje će do leta asfaltirati 22 putna pravca na seoskom području.

 

Predsednik opštine Ub Darko Glišić objašnjava da je to samo prva faza radova na lokalnoj putnoj mreži i da će u drugoj polovini godine nove deonice dobiti još desetak mesnih zajednica.

 

"Zahvalan sam Vladi Srbije i preduzeću Putevi Srbije na izuzetnom razumevanju i na ulaganjima u našu opštinu, koja su iz godine u godinu sve veća i veća, iako su njima budžeti manji. Time ispravljaju neke ranije nepravde, pošto je problem putne infrastrukture u Opštini Ub zapostavljan godinama, pa i decenijama. U 22 sela, koliko je obuhvaćeno prvom fazom, imaćemo između 12 i 15 novih kilometara asfalta, u zavisnosti od toga da li ćemo uspeti da obezbedimo i malo više preko projekta. Gledamo da izađemo ljudima u susret i ako, recimo, zahtevaju da se asfaltira 50 ili 100  metara duže nego što je to planom predviđemo, trudićemo se da tako uradimo. Ali, gledaćemo da i mi budemo korektni, da ne budemo bezobrazni, pa da se raspravljamo za nekoliko metara asfalta, jer svakako ćemo u drugoj polovini godine sa Putevima Srbije realizovati još jedan paket investicija u putnu infrastrukturu opštine Ub. Ne u ovom obimu, da uđemo u 22 sela, ali u desetak sigurno", rekao je Darko Glišić.


Novi asfalt u Vrelu i Banjanima

 

Prvi ovogodišnji radovi na putnoj mreži započeti su u zaseoku Ždralovica u Vrelu, gde su u toku pripreme za asfaltiranje deonice dužine 525 metara i širine 3,5 metra. Izvođač- PZP Valjevo već je uradio kanale duž ovog puta, uz koji je nastanjeno preko 40 domaćinstava. Sa 1.770 stanovnika i preko 800 domaćinstava, Vrelo je najveće selo u ubskoj opštini, koje ima preko 110 kilometara dugu mrežu lokalnih puteva. Pod asfaltom je svega osam kilometara, dok su ostalo makadamski putevi.

Glišic sa meštanima Banjana

Glišic sa meštanima Banjana (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Paralelno sa ovim, odvijaju se i pripremni radovi za asfaltiranje 780 metara dela lokalnog puta kroz Gornji kraj, najnaseljeniji zaselak u Banjanima. Predsednik Mesne zajednice Aleksandar Lazić kaže da kroz taj kraj prolazi školski autobus, koji prevozi preko 30 učenika.

"Samo za njih da se uradi asfalt, pa je korisno, a i narod je zadovoljan. Bez puta i struje, u selu nema života. Deca nam sva odoše, zbog čega je od najvećeg značaja da se u selu uradi infrastruktura", konstatuje Lazić i zahvaljuje se rukovodstvu lokalne samouprave na razumevanju za njihove potrebe.

 

Preko 60 meštana Gornjeg kraja na asfalt čeka duže od dve decenije, napominje Živislav Damnjanović, dodajući da će im on znatno olakšati život.

"Stalno smo nasipali ovaj naš put, ali to kiša odnese i rasturi. Leti je ovde nemoguće živeti zbog velike prašine. Kad prođe auto, prašinu nosi po 30-40 metara, pa narednih deset minuta ne može da se diše u dvorištu. Katastrofa jedna. Dobro je što se prvo rade kanali, jer će se kiša slivati u njih, a asfalt će biti osušen, tako da ćemo imati dugo asfalt. Samo da budemo živi i zdravi i da se mladi žene i udaju, to je najveća perspektiva", poručuje Živislav Damnjanović.

 

Nakon Vrela i Banjana, asfaltiranje lokalnih puteva biće nastavljeno u Kožuaru, potom na delu saobraćajnice Kalinovac – Tulari, u Vukoni i ostalim selima koja su obuhvaćena prvom fazom radova na putnoj mreži. 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 5 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...