Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Mionica (foto: Đorđe Đoković)
29.03.2017, 12:58

Prećutan podatak o rušenjima temelja pre 25 godina

č: | fb:

Mionica će, konačno, dobiti sportsku dvoranu namenjenu đacima osnovne i srednje škole, lokalnim sportistima ali i mlađim selekcijama Srbije u rukometu, košarci i odbojci, poručio je javnosti ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prilikom nedavne posete toj varoši.

 

Za završne radove objekta, kako rekoše, započetog pre 25 godina, trebaće preko 80 miliona dinara, a novac će obezbediti, po sistemu pola-pola, Ministarstvo za omladinu i sport i Mionička opština.

 

Da ne otvaramo pitanje kako je mionički budžet odjednom iznedrio tih 40-tak miliona, podsećamo na prećutanu činjenicu da bi sportska dvorana moguće bila i završena da posle "na silu Boga" smenjene lokalne vlasti nakon pobede opozicije u prvom krugu na lokalnim izborima 1992/93. godine.

 

Na vlast nasilno vraćeni SPS je među prvim potezima doneo odluku, iz samo sebi znanih razloga, da se miniraju i sruše temelji započete dvorane na šta je na sednici lokalnog parlamenta, na kpojoj je u tron uveden "prinudni upravnik" Radiša Stanković, a prisustvovao potpisnik ovih redova, opozicioni odbornik Kosta Savić iz Donje Toplice imao komentar: "Lako je rušiti, gradite nešto!". Izgradnja je trajala koliko je trajala uz gotovo neverovatan podatak da niko nije imao ni ideju, ni snage, da okonča radove.

 

Poređenja radi, u Osečini, zahvaljujući preduzimljivom Dragan Nikoliću, najpre sekretaru tadašnjeg SIZ-a, potom i predsedniku SO Osečina, te njegovom poznanstvu sa Predragom Manojlovićem, sekretarom saveznog SIZ-a u Beogradu, a onda i gensekom JOK-a, sportska dvorana namenjena đacima i sportistima je ukrovljena, a potom uz pomoć lokalnih firmi i završena! Jedina razlika je izgelada u tome što je Nikolić bio košarkaš i košarkaški trener, dok su mionički "kadrovi" igrali tablić i ajnc u Kevića kafani.

 

Ako se Osečina može pohvaliti uspesima svojih fudbalera i košarkaša, slično je i sa Mionicom, čiji su košarkaši bili srpskoligaši kada su njen dres nosili Dragojević, Šutulić, Gojković, Aca Dragićević (potom prvotimac Partizana), a valjevskom Metalcu dali su Marjana Đurića. FK Ribnica ima tradiciju dugu gotovo stotinu godina, a sada su odbojkašice, kao i one iz Osečine, u Drugoj srpskoj ligi. Postoji i plivački klub kao ogranak valjevskog Valisa.

 

Pristojni su fudbalski tereni u obe varoši, prateće objekte, posebno u Mionici, trebalo bi završiti. Osečina u sklopu Sportskog centra ima i mali hotel, Mioničani tek planiraju da ga grade. Osečina ima bazen u pomenutom sportskom centru, koji se puni vodom sa mreže varoškog vodovoda, Mioničani se kupaju na bazenima u Vrujcima i Lepenici napunjem termomineralnim vodama...

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 33 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...