Detalj sa smotre folklora (foto: Dragan Savić)
Detalj sa smotre folklora (foto: Dragan Savić)
10.07.2014, 15:33

Pecka dobar domaćin

č: | fb:

Manifestacija „Potam povam prek Drine”, koja je nastala pre 20 godina u Osečini, posle pauze od nekoliko godina održana je 7. jula u Peckoj, koja se pokazala kao veoma dobar domaćin. Ivanjdanski sabor kulturno - umetničkog stvaralaštva društava i ansambala sa dve obale Drine ove godine okupio je šest folklornih sastava: tri iz Republike Srpske, jedan iz Šumadije i dva iz zapadne Srbije.

Defile kroz Pecku

Defile kroz Pecku (Foto: Dragan Savić)

Svečanim defileom oko 250 učesnika, a zatim polaganjem  venaca i odavanjem dužne počasti palim ratnicima u Prvom svetskom ratu kraj spomenika u porti crkve u Peckoj počela je ova zanimljiva smotra, koju je svečano otvario u ime lokalne samouprave Milan Simić, zamenik predsednika Opštine Osečina.

- Naša opština je ozbiljno pristupila obeležavanju jubilarne godišnjice Prvog svetskog rata, a u okviru tog programa je i ova smotra. Jasno je da se kriva Drina ne može ispraviti, ali se mogu ispraviti „krive Drine” u nama, u međama, koje je neko nekada postavio, a koje valja prevazilaziti na razne načine, pre svega kulturom i ovakvim susretanjima – rekao je Simić.

Zajedničko kolo učesnika u crkvenoj porti

Zajedničko kolo učesnika u crkvenoj porti (Foto: Dragan Savić)

U velikom i lepo uređenom crkvenom dvorištu razvilo ogromno kolo, u koje su se uhvatili gosti, domaćini i  meštani. Na improvizovanoj sceni na školskom sportskom terenu u dvoipočasovnom programu smenjivali su se ansambli kulturno-umetničkih društava sa dve strane reke Drine: „Prosvjeta” iz Vlasenice, „Sveti Sava” iz Zvornika, „Sveti Vasilije Veliki” iz Bratunca, „Živojin Vukadinović” iz Medveđe kod Trstenika, „Krušik-Plastika” iz Osečine i domaćin „Mladost” iz Pecke. Svi su toplo pozdravljeni i gromkim aplauzima nagrađeni...

Društvo iz Pecke je zajedno sa Turističkom organizacijom „Podgorina” bilo i organizator ove manifestacije, koja je, po opštoj oceni, u potpunosti  ispunila očekivanja brojne publike.

Smotra „Potam-povam preko Drine” u minulih 20 godina imala je veći broj svojih uspešnih izdanja u Osečini, ali i nekoliko godina prekida u održavanju. To bi sa prelaskom u Pecku, onda entizijazmom kulturnih radnika iz ove varošice, uz sve primetniju agilnost TO „Podgorina”, ubuduće trebalo da bude prevaziđeno. Cilj je da se kroz demonstraciju lepote srpskog folklora i kulturne baštine, kao i druženje učesnika, bar jedanput godišnje pokaže da je Drina oduvek bila i danas jeste više simbol povezivanja naroda koji žive na njenim obalama nego razdvajanja.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 4 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara