Registracija Prijava preko FB
Radovi na vreljanskoj crkvi (foto: Dragan Belajac Džagi)
Radovi na vreljanskoj crkvi (foto: Dragan Belajac Džagi)
19.07.2017, 10:37

Nemanja Matić finansira obnovu crkve u Vrelu

č: | fb:

Zahvaljujući srpskom fudbalskom reprezentativcu i asu Čelsija Nemanji Matiću, crkva Prenosa moštiju oca Nikolaja u Vrelu zasijaće novim sjajem. Jedan od najboljih veznih igrača na svetu, rodom iz ovog sela, finansira kompletnu rekonstrukciju tornja, visokog 41 metar, sanaciju fasade hrama i uređenje porte. Radovi na tornju su u toku i kako objašnjava starešina vreljanske svetinje, protojerej Nebojša Milivojević, u pitanju je veliki poduhvat.

 

Radovi na vreljanskoj crkvi

Radovi na vreljanskoj crkvi (Foto: Dragan Belajac Džagi)

- Od 1963. godine, kada je toranj na hramu sagrađen, ništa na njemu nije rađeno, izuzev što je dva puta prefarban zaštitnom farbom i posle duže od pola veka došlo je vreme da se obnovi. Dotrajali poncikovani lim sa krova tornja se skida, a ispod njega se menja drvena konstrukcija, koja je takođe već dotrajala i potrulila. Nakon toga sledi oblaganje bakrenim limom, a u planu je i postavljanje satova na tornju, jer su postojeći samo njihova imitacija. Iskoristićemo postavljenu skelu i posle radova na tornju osvežiti fasadu hrama.

Očekujemo da se tokom avgusta pokrije crkveni toranj, stavi bakar i sredi fasada. Naš Nemanja Matić finansira ne samo te radove, već i ostale koje smo planirali u toku godine, kao što je zamena dela stare ograde oko crkvene porte i drugo što bude neophodno, kako bi vreljanski hram u novom sjaju sledeće godine proslavio veliki i lep jubilej – 170 godina postojanja - kaže protojerej Nebojša Milivojević o predviđenim radovima na jednoj od najstarijih i, svakako, najuređenijih crkava u tamnavskom namesništvu, za koju je Nemanja Matić svojevremeno jednom engleskom novinaru tvrdio da je lepša od londonskog Big Bena.

Sveštenik Nebojša Milivojević

Sveštenik Nebojša Milivojević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Osim proslavljenog fudbalera, poniklog na lokalnim poljanama, koji i u danima najveće slave ne zaboravlja zavičaj, obnovu vreljanskog hrama pomažu i vernici.

 

- Svetinja je izuzetno stara i, bez obzira što je seoska crkva, lepo je uređena i očuvana. Stalno se održava zahvaljujući i meštanima Brezovice, Vrela i Takova, tri sela koja sačinjavaju ovu crkvenu opštinu i koji su 170 godina vodili brigu o njoj. Ona je, pre svega, sagrađena tolika kolika jeste, oslikana unutra, osvetljena, ima elektrificirana zvona, porta je uređena i uvek se u njoj nešto lepo dešavalo i radilo. Nastaviće se i dalje, uz Božju i pomoć dobrih ljudi kao što su Nemanja Matić i naši parohijani. Svi oni učestvuju u obnovi, da li putem pomoći majstorima, da li sa obrocima i posluženjem za njih ili novčanim prilozima - naglašava starešina hrama u Vrelu.

Radovi na vreljanskoj crkvi

Radovi na vreljanskoj crkvi (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Crkva Prenosa moštiju oca Nikolaja podignuta je u periodu od 1844. do1848. i predstavlja monumentalno zdanje u gotsko - romanskom stilu. Arhitekturom, raskošnim ikonostasom, koji je 1898. godine oslikao umetnik Lazar Krdžalić iz Valjeva, freskopisom i mozaicima spada u red najlepših sakralnim građevina ne samo na području Arhijerejskog namesništva Tamnave, već i valjevske eparhije.

Aktuelno

Autobusi na miting SNS u Beograd (foto: Đorđe Đoković)
Dvadesetak autobusa krenulo ka Beogradu 19.04.2019

Valjevski naprednjaci otputovali na miting

Na miting Srpske napredne stranke, u okviru kampanje "Budućnost Srbije", danas je iz Valjeva ka Beogradu krenulo dvadesetak autobusa. Jutros su u parku, koji se nalazi pored parkinga, ispisani...  · 16 komentara