Takmičari za harambašu (foto: Milan Jugović)
Takmičari za harambašu (foto: Milan Jugović)
03.08.2017, 11:05

Novi harambaša Živomir Pavić iz Plužca

č: | fb:
Na tradicionalnoj svečanosti, koja je osmi put na Ilindan održana u spomen kompleksu "kod topa" u podgorskom selu Bratačić, novi harambaša postao je Živomir Pavić iz sela Plužac, kod Osečine.
 
 
Bio je najbolji među osam takmičara u narodnom višeboju - skok u dalj iz mesta trupačke, skok u vis preko panja, bacanje kamena s ramena, borna na brvnu, nadvlačenje klipka. Njemu je pripala sablja. Drugi je bio Veljko Nikolić, a treći Dušan Cupać.
 
 
Svetkovina se održava u znak sećanja na 1806. godinu i boj na Bratačiću, okončan velikom pobedom srpskih ustanika kojom ie bio zadovoljan i vožd Karađorđe. 
 
 
Najpre je održan parastos izginulim junacima, koji se služili sveštenici iz crkvi u Osečini i Peckoj. Okupljenima su se u ime organizatora obratili Nenad Stevanović, zamenik predsednika Opštine i Svetozar Gačić, direktor Turističke organizacije. 
 
 
O značaju boja na Bratačiću govorio je Milan Jugović, istoričar iz Loznice.
 
 
Valjevska glumica Angelina Lukić izvela je monodramu "Stojanka majka Knežpoljka" po poemi Skendera Kulenovića, a u programu je učestvovao i KUD Krušik Plastika iz Osečine.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 2 sati 19 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 56 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar