Takmičari za harambašu (foto: Milan Jugović)
Takmičari za harambašu (foto: Milan Jugović)
03.08.2017, 11:05

Novi harambaša Živomir Pavić iz Plužca

č: | fb:
Na tradicionalnoj svečanosti, koja je osmi put na Ilindan održana u spomen kompleksu "kod topa" u podgorskom selu Bratačić, novi harambaša postao je Živomir Pavić iz sela Plužac, kod Osečine.
 
 
Bio je najbolji među osam takmičara u narodnom višeboju - skok u dalj iz mesta trupačke, skok u vis preko panja, bacanje kamena s ramena, borna na brvnu, nadvlačenje klipka. Njemu je pripala sablja. Drugi je bio Veljko Nikolić, a treći Dušan Cupać.
 
 
Svetkovina se održava u znak sećanja na 1806. godinu i boj na Bratačiću, okončan velikom pobedom srpskih ustanika kojom ie bio zadovoljan i vožd Karađorđe. 
 
 
Najpre je održan parastos izginulim junacima, koji se služili sveštenici iz crkvi u Osečini i Peckoj. Okupljenima su se u ime organizatora obratili Nenad Stevanović, zamenik predsednika Opštine i Svetozar Gačić, direktor Turističke organizacije. 
 
 
O značaju boja na Bratačiću govorio je Milan Jugović, istoričar iz Loznice.
 
 
Valjevska glumica Angelina Lukić izvela je monodramu "Stojanka majka Knežpoljka" po poemi Skendera Kulenovića, a u programu je učestvovao i KUD Krušik Plastika iz Osečine.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 8 sati 32 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 5 sati 42 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 8 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara