Spomen -obeležje stradalim Srbima  (foto: Dragana Nedeljković)
Spomen -obeležje stradalim Srbima (foto: Dragana Nedeljković)
04.08.2017, 15:20

Spomen-obeležje stradalim Srbima

č: | fb:

U Malom parku kod reke Ub u subotu u 11 časova biće otkriveno spomen -obeležje posvećeno svim stradalim Srbima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991-1995. godine i služen parastos žrtvama i prognanima u akciji hrvatske vojske "Oluja".

 

Podizanje obeležja iniciralo je Udruženje Srba Krajišnika Ub, koje je osnovano početkom aprila. Predsednik Udruženja Ilija Branković kaže da je ideja o postavljanju ovog obeležja začeta odavno, a sada je realizovana zahvaljujući Komesarijatu za izbeglice i migracije, koje je obezbedilo deo sredstava, kao i pomoći brojnih Ubljana, koji su poklonili grđevinski materijal.    

 

Ilija Branković

Ilija Branković (Foto: Dragana Nedeljković)

Prema procenama, u opštini Ub trenutno ima oko hiljadu Srba Krajišnika, izbeglih zbog ratnih sukoba devedesetih. Branković ističe da se većina njih dobro snašla i uklopila u novu sredinu, te da ih je domaće stanovništvo lepo prihvatilo. Mnogi su u Tamnavi pronašli svoj novi dom i zavičaj. 

 

- Ali, ne smemo zaboraviti ni svoje poreklo i svoje korene. Zbog toga smo i osnovali Udruženje, čiji je glavni cilj, pored unapređenja života prognanih i izbeglih Srba Krajišnika, aktivan rad na afirmaciji i očuvanju našeg kulturnog nasleđa. Udruženje su osnovali mladi ljudi i puni smo entuzijazma i želje da to i ostvarimo - navodi tridesetogodišnji Ilija Branković.

 

Prema njegovim rečima, namera im je da osnuju kulturno-umetničko društvo, koje bi negovalo krajišku izvornu igru i pesmu, kao i da organizuju zajednička druženja i manifestacije, kako bi predstavili i promovisali kulturu i tradiciju rodnog kraja. 

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 7 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 6 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...