Nova zgrada opštinske uprave (foto: Dragana Nedeljković)
Nova zgrada opštinske uprave (foto: Dragana Nedeljković)
06.11.2017, 13:53

Nakon pola veka "podstanar" dobio svoju zgradu

č: | fb:

Ubska lokalna samouprava od danas je počela sa radom na novoj adresi, u novoizgrađenoj zgradi administrativne službe opštine na Vašarištu.

 

Novo zdanje organa uprave opštine Ub prostire se na površini od 1.500 metara kvadratnih, i sastoji se od prizemlja i jednog sprata, gde se nalaze šalter sala sa sedam uslužnih mesta, info pult, matična služba, sala za venčanja, sala za sednice Skupštine opštine, skupštinska služba, potom prostorije za lokalnu poresku administraciju, pravobranilaštvo, urbanizam, pravnu službu i računovodstvo, arhiva i kabineti za načelnika uprave, predsednika opštine, njegovog zamenika i pomoćnika.

Nova opstinska uprava

Nova opstinska uprava (Foto: Dragana Nedeljković)

Lokalna administracija duže od pola veka bila je "podstanar" u zgradi suda u centru grada. Završetkom novog objekta na opštinskom zemljištu, čija je gradnja počela 1. jula 2011. godine, rešen je nedostatak adekvatnog prostora, a efikasnija organizacija omogućiće kvalitetnije usluge. 

 

Preseljenje u novu zgradu trajalo je dve nedelje dana, a svečanog otvaranja nije bilo. Predsednik opštine Ub Darko Glišić sa najbližim saradnicima je za medije organizovao obilazak prostorija i tom prilikom istakao da je nova opštinska uprava  moderna i funkcionalna zgrada.

- Posle nekoliko godina pokušaja da se razreši i čitav ovaj posao, uspeli smo da ga dovedemo do kraja. Ostalo je par sitnica koje treba još da se završe, ali nas one ne sprečavaju da ovde počnemo da radimo. Zgrada, sama po sebi, pruža mogućnost da možete na kvalitetan način da pružite uslugu građanima, koji će imati sve na jednom mestu i sve vrlo brzo mogu da obave. Na nama je da u novom objektu i u novim uslovima damo sve od sebe i da iskoristimo te uslove da brže, bolje i više stvari uradimo u narednom periodu.

Moram reći da kada je počeo da se zida ovaj objekat, nisam bio pobornik izgradnje nove zgrade lokalne samouprave i osto sam pri tom stavu. Međutim, onog trenutka kada smo preuzeli vršenje ovih funkcija na kojima smo danas, procena je bila da je mnogo više sredstava uloženo do tada u nju, nego što je potrebno da se završi, pa je bilo neracionalno i čisto gubljenje novca da se odsutane i da se radi neka prenamena, koja bi bila mnogo skuplja. Nastavili smo započeto i sopstvenim sredstvima sve ovo završili. Ozbiljnije smo ulagali u opremu, u funkcionisanje elektronske uprave i svih neophodnih programa i sistema, koji nam pomažu da sve poslove brže i kvalitetnije radimo. Još nismo instalirali svu tehniku, ali očekujem da do sredine nedelje i to bude gotovo. Što se tiče nameštaja, on nije luksuzan, nego smo kupili najjeftinije što smo mogli da pronađemo i ono najosnovnije, uglavnom stolice i stolove za kancelarije. Deo nameštaja smo preneli iz stare zgrade - rekao je Glišić povodom useljenja u novu zgradu opštinske uprave.

 

Šalter sala

Šalter sala (Foto: Dragana Nedeljković)

Govoreći o prednostima tog objekta, posebno je istakao značaj uslužnog centra, koji nije postojao u staroj opštini. Prema njegovim rečima, šalterski način rada građanima će omogućiti da na jednom mestu, jednostavnije, brže i lakše obave sve svoje administrativne potrebe.

 

Svoje mesto pod krovom nove opštinske administracije našle su i matična služba i sala za venčanje, koje su do sada bile smeštene u jednoj zgradi u centru Uba, a ovde su i odbornici Skupštine opštine prvi put dobili namensku prostoriju za sednice lokalnog parlamenta. "Više se nećemo potucati po gradu, od škole do škole ili od sale do sale", ukazuje prvi čovek ubske opštine.

 

Skupštinska sala

Skupštinska sala (Foto: Dragana Nedeljković)

Preseljenjem lokalne samouprave u novi objekat, oslobođen je prostor u staroj zgradi suda u centru Uba, u kojoj će biti pravosudni organi.

 

- Dodatnu korist smo izvukli iz toga što smo zgradu u kojoj je bila lokalna samouprava danas predali ministarstvu pravde. Očekujem da u budžetu za narednu godinu ministarstvo odvoji značajna sredstva za potpunu rekonstrukciju objekta i da se od polovine naredne godine tu usele Osnovni sud, Tužilaštvo i Prekršajni sud - najavio je Glišić i dodao da će to predstavljati dodatnu pogodnost i povoljnost za građane, jer će sve pravosudne institucije na teritoriji opštine biti na jednom mestu. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 16 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 7 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara