Predstava Feniks (foto: Nemanja Jovanović)
Predstava Feniks (foto: Nemanja Jovanović)
11.11.2017, 12:50

Večeras Hrvati, sinoć Slovenci

č: | fb:

Glumci Satiričnog kazališta mladih iz Slavonskog Broda večeras, od 19.30 sati gostuju na sceni ubskog Doma kulture, gde će izvesti "Maturante", treću predstavu u takmičarskom programu  desetog Repassage festa.

 

"…I što god Vam rekli, lijepo je živjeti!". U jednoj rečenici cela predstava po istoimenom romanu koji je napisao Ivica Ivanac, adaptirao Boris Kovačević, a režirao Silvio Stilinović. O životu, dilemama, ljubavima, željama, maturama, kiši i zmijama. Maturanti glume život i žive glumu. Baš kao u pravom životu. Maturanti, njih četvoro, pripremi se publiko, tražiće od Vas savete.

 

Na 57. Festivalu kazališnih amatera Hrvatske, predstava je osvojila nagradu za najbolju režiju, kao i dve glumačke nagrade (za najbolju glumicu festivala i za sporednu žensku ulogu).

 

"Feniks" iz Senova

 

Festivalskoj publici sinoć su se predstavili članovi ansambla Društvo "Mali Petelin" iz Senova, koji su izveli "Feniksa" po tekstu i u režiji mladog Roka Sanda. Radnja pobedničke predstave ovogodišnjih Linhartovih susreta amaterskih pozorišta u Sloveniji odigrava se u urušenom Mariboru u Drugom svetskom ratu, gde se rađa otpor protiv fašističkih snaga, koji je podelio naciju i njene potomke.

 

Za Okruglim stolom kritike, održanom nakon predstave u Klubu Doma kulture, predsednik stručnog žirija Željko Hubač čestitao je senovačkom ansamblu na hrabrosti da se bave ovom temom.

- To sa jedne strane nije popularno, a sa druge stane može da bude klizav teren za različita ideološka učitavanja, jer svako, na neki način, traži ono što, čini mi se, u suštini nije bila vaša primarna intencija, da se bavite ideološkim okvirom, već da se bavite u ovom konkretnom slučaju životnom sudbinom dva brata, ali i njihovog okruženja, a koji su na kraju stradali usled istorijskih okolnosti u koje su mimo svoje volje upleteni - ukazao je Hubač.

 

Okrugli sto

Okrugli sto (Foto: Nemanja Jovanović)

Kako je istakao, devedesetih godina u pozorištima na eks JU prostoru bio je veliki broj komada savremenih autora koji su pokušavali da se sa ideološkim nabojem obračunaju sa prošlošću. Za razliku od njih, slovenački komad sveden je na ličnu priču.

 

- Ličnu priču u kojoj vi vidite jednu grupu ljudi koji su, na neki način, personifikacija ili jedne nacije ili jednog grada ili jedne društvene skupine i koji se nalaze u kontekstvu velikih, istorijskih turbulencija i pokušvaju, na ovaj ili na onaj način, da odgovore na njih. Pritom, kako se ovde lepo kaže, kad polagano se sve u bilo kojoj varijanti spali i nestane, i iz te metafore velike vatre koju i jedni i drugi i treći stvaraju na jednom prostoru koji je već u dobroj meri devastiran, vi u suštini dođete do toga da svako ima svog Feniksa - ukratko je opisao svoje impresije dramskim komadom Željko Hubač, koga je zanimalo i zašto se autora teksta latio teme iz Drugog svetskog rata.

 

Odgovarajući na pitanje, scenarista i režiser Rok Sanda je objasnio da opisani događaji, iako stari više od sedamdeset godina, još nisu razrešeni na slovenačkom prostoru, te da je tekst pisao u cilju većeg razumevanja suprostavljenih strana u ratu.

 

Klemen Kovačić

Klemen Kovačić (Foto: Nemanja Jovanović)

Nakon Okruglog stola, nagrada za glumca večeri prema izvoru žirija publike desetog Repasaž festa pripala je Klemenu Kovačiću za ulogu Andreja Opeke u predstavi "Feniks".

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 36 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 33 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara