Maturanti (foto: Nemanja Jovanović)
Maturanti (foto: Nemanja Jovanović)
12.11.2017, 16:58

Večeras Trebinje, sinoć Slavonski Brod

č: | fb:

U okviru desete smotre najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije, Repassage festa, pretposlednje, četvrte takmičarske večeri predstaviće se Gradsko pozorište iz Trebinja sa predstavom "Pisac porodične istorije".

 

Dramski tekst Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića je tragična farsa koja na humoran i univerzalan način govori o obezličenju koje su nametnuli ratni i posleratni događaji u kojima je brat digao ruku na brata i čije posledice više ne mogu nadoknaditi ni slavni preci, ni medalje, ni alkohol. To je drama o raspadu porodice u kojoj deci trnu zubi zbog roditeljskih grehova. To je priča o marginalcima koji strasno žele da uzlete, ali svaki takav pokušaj biva još dublji i još tragičniji pad. Predstava je apsolutni pobednik 45. Festivala BiH FEDRA u Bugojnu, sa šest nagrada među kojima je i ona za najbolju predstavu.

 

"Maturanti" pod konac

 

 

Na repertoaru sinoć je bila predstava "Maturanti" Satiričnog kazališta mladih iz Slavonskog Broda, rađena po tekstu koji je napisao Ivica Ivanac, adaptirao Boris Kovačević, a režirao Silvio Stilinović. Posebnost ove predstave je što se, zajedno sa četvoro glumaca, i publika nalazi na sceni.

 

Nakon izvođenja, na Okruglom stolu kritike predsednik stručnog žirija, dramski pisac Željko Hubač pohvalio je mali i mladi glumački ansambl i rediteljski postupak i rad Silvia Stilinovića.

 

- Predstava koja se izvodi u neposrednom kontaktu sa publikom je mač sa dve oštrice. U tom nekom krupnom planu, sve ono što je glumača mana može se videti,  a i vrlina se takođe vidi. Sa druge strane, ta interkcija sa publikom je uvek problem ukoliko reakcija publike izostane. Naravno, neretko je i publici teško da prati, iz tog razloga što im je možda neprijatno. Na kraju krajeva, cela prva godina studija se na nekom najbanalnijem nivou  zasniva na tome - hajde da se ne stidimo. Ono što je meni večeras jako godilo jeste upravo to što je ova mlada ekipa uslepa da izbegne sve zamke ovog prostornog određenja predstave i da uspostavi interakciju sa publikom, a to je dokaz da iza toga stoji jako dobar rediteljski rad sa glumcima i vrlo talentovana ekipa glumaca - rezimirao je predsdsednik stručnog žirija i voditelj razgovora za Okruglim stolom Željko Hubač.

Hubač, Ćosić i Milinković

Hubač, Ćosić i Milinković (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Na "izuzetnoj predstavi" ansamblu je čestitao i drugi član stručnog žirija, glumac Zoran Ćosić.

 

- Sposobni ste da se uhvatite u koštac sa velikim delima. Uživao sam dok sam gledao vašu predstavu i čestitam na hrabrosti da se igra u ovakvim uslovima, jer je to zaista teško. Kad imate taj četvrti zid, reflektore koji vas malo zaštite od velike zveri koja se zove publika, nekako je bar prihvatljivija, ali vi em ste na dlanu, em vidite sve oči koje su uprte u vas, vidite te reakcije. Za to treba ne samo iskustvo, nego treba jedna velika unutrašnja snaga da se prevaziđe, ne mislim samo strah, nego i da vas ne ponese publika preko mere, da ne počnete i da preterujete u tome. Ali, večeras je sve bilo pod konac i ne zna se ko je od koga bolji - naveo je glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Zoran Ćosić.

 

Na reditelja Milorada Milinkovića, trećeg člana stručnog žirija poseban utisak ostavilo je to što su glumci u predstavi pazili na svaku sitnicu, pa i na takve detalje koje može da vidi samo jedan gledalac u publici, koja se nalazila na sceni.

Moreno Mijatović

Moreno Mijatović (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Nagradu za najboljeg glumca večeri, žiri publike sinoć je dodelio Morenu Mijatoviću za ulogu Ivice u predstavi "Maturanti". Ove godine, članovi žirija publike su Snežana Jovanović, Mirjana Simić i Voja Raonić, glumci ubskog Pozorišta "Raša Plaović". 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 16 sati 59 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 22 sati 5 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 21 sati 13 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara