Pisac porodične istorije (foto: Dragana Nedeljković)
Pisac porodične istorije (foto: Dragana Nedeljković)
13.11.2017, 14:24

Večeras Crnogorci, sinoć Bosanci

č: | fb:

Takmičarski program desetog Repassage festa završava se večeras, komadom "O ćutanju i drugim imitacijama sreće", u izvođenju NVU "EgoKult" i Gimnazije "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada.

 

Autorka teksta je učenica trećeg razreda danilovgradske gimnazije Bojana Šolaja, a uz nju režiju potpisuju profesori Anđela Novaković i Miroslav Minić. Komad govori o marginalizovanim kategorijama: zavisnicima, deci bez roditeljskog staranja, zlostavljanima, izbeglicama i Romima i prikazuje situacije iz njihove svakodnevice, kao i unutrašnje borbe sa problemima u kojima su se našli.

 

Peta i poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji desetog Repassage festa, "O ćutanju i drugim imitacijama sreće" proglašena je za najbolju na 47. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, gde je dobila nagradu i za najbolju režiju.

 

Gradsko pozorište Trebinje

 

Festivalska publika sinoć je bila u prilici da pogleda komad Gradskog pozorišta iz Trebinja, "Pisac porodične istorije", rađen po dramskom tekstu Ljubomira Đurkovića, a sa režiserskim potpisom Slobodana Marunovića. Predstava je apsolutni pobednik 45. Festivala BiH FEDRA u Bugojnu, sa šest nagrada među kojima je i ona za najbolju predstavu, kao i dobitnik dve zlatne maske na 60. međunarodnom Festivalu Festivala u Trebinju.

Okrugli sto

Okrugli sto (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Po tradiciji ubskog festivala, nakon izvođenja održan je Okrugli sto kritike, gde je dramski pisac Željko Hubač, predsednik stručnog žirija ovogodišnjeg Repasaža istakao da je trebinjska predstava bila izuzutno kompaktna, posebno u glumačkom smislu.

 

Glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Zoran Ćosić zahvalio se trebinjskim glumcima na predstavi rečima „bilo je uzbudljivo, potresno, duhovito i vrlo inspirativno za moje dalje bavljenje pozorištom“. Ukazujući da je prvi put član žirija nekog pozorišnog festivala, Ćosić je dodao:

 

"Kada su me iz Ustanove za kulturu i sport zvali da budem član žirija, razumeo sam da je ovo festival amaterskih predstava. Ja već četiri večeri pokušavam da iskopam negde nekog amatera i još uvek mi nije pošlo za rukom. Sve što smo do sada videli daleko prevazilazi tu kategoriju amatera u svakom smislu. I u smislu pristupa, i posvećenosti, i ljubavi, i discipline, a naročito u smislu krajnjih rezultata, koji su veoma impresivni, uzbudljivi i za veliko poštovanje“.

 

Sa Ćosićevim mišljenjem složio se treći član stručnog žirija, reditelj Milorad Milinković.

"Ono što smo na Repasažu videli u prethodna četiri dana, a što je kulminiralo predstavom Trebinjaca je nešto što bih ja nazvao baš ljubav prema sceni i ljubav prema pozorištu. To, moram priznati, ume često da zafali u profesionalnim pozorištima. Ni ja nemam iskustva sa amaterskim predstavama, tako da potpuno delim taj dojam, jer ne vidim nikakvu razliku, osim što ovde vidim beskrajnu ljubav prema tom plemenitom zanatu", zaključio je Milinković.

Igor Svrdlin

Igor Svrdlin (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Žiri publike, koji čine glumci ubskog pozorišta: Snežana Jovanović, Mirjana Simić i Vojislav Raonić za glumca večeri jednoglasno je izabrao Igora Svrdlina, koji u predstavi tumači lik Slobodana Milošića, dok je direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić predao Zahvalnicu za učešće na Repasažu Željku Miloševiću, umetničkom rukovodiocu Gradskog pozorišta Trebinje.

 

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 5 sati 41 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 1 komentar

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 5 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...