Registracija Prijava preko FB
Predsednik se obraća odbornicima i gostima (foto: Vlada Ivanović)
Predsednik se obraća odbornicima i gostima (foto: Vlada Ivanović)
04.12.2017, 12:24

Drugačije nego ranijih godina obeležen Dan Ljiga

č: | fb:

Povodom Dana ljiške opštine, 3.decembra, juče je održana svečana sednica SO Ljig. Ranijih godina, Dan opštine je obeležavan svečanom akademijom u sali Osnovne škole, uz priznanja zaslužnim  pojedincima, ustanovama i organizacijama, kulturni program i obaveznu večeru za odabrane goste.

 

Ove godine sve je bilo skromno, u zgradi opštine, kako i priliči lokalnoj samoupravi sa malim budžetom i teškoćama u ispunjavaju obaveza prema budžetskim korisnicima i ostalim plaćanjima.

 

U pozdravnom govoru odbornicima, članovima Opštinskog veća i gostima, uglavnom direktorima preduzeća i ustanova, predsednik opštine Dragan Lazarević govorio je o značaju Kolubarske bitke, koja je vođena i na teritoriji ove opštine i o Ljigu danas.

 

Svake godine se dodeljuju opštinska priznanja ustanovljena još 1993.godine, Plaketa "Đak kaplar" i Diploma "Đak kaplar" zaslužnim pojedincima, ustanovama i organizacijama i uvek je bilo po nekoliko takvih priznanja.

 

Aleksandar Arsić

Aleksandar Arsić (Foto: Vlada Ivanović)

Ove godine, glavno opštinsko priznanje, i jedinu  Plaketu "Đak kaplar" dobio je Aleksandar Arsić iz Beograda, vlasnik firme Lido ketering, po majčinoj liniji poreklom iz Belanovice.

 

Diplome "Đak kaplar" pripale su svršenim ljiškim gimnazijalcima, od jesenas studentima, Nikoli Stankoviću i Todoru Šiljegoviću, kao đacima generacije.   

 

Vukovci su, kao i svake godine, dobili po knjigu i novac (15.000). U Srednjoj školi "Hiljadu trista kaplara" nosioci Vukove diplome su gimnazijalci Todor Šiljegović i Nikola Stanković, kao i Đorđe Kovačević i Jelena Srećković (turistički tehničari). Iz OŠ "Sava Kerković" najbolji su Andrijana Marković (đak generacije), Saša Popović, Ana Obradović i Vojin Spasojević, iz Belanovice nagrađena je Anica Šajinović.

 

Dobitnici diploma

Dobitnici diploma (Foto: Vlada Ivanović)

Na svečanoj sednici SO Ljig nisu bili prisutni odbornici opozicije. Na pitanje Kolubarskih.rs, zašto ih nije bilo, jedan opozicioni odbornik je rekao da nisu išli zato što odbornika opozicije nema ni u jednoj komisiji koje obrazuje Skupština opštine, a nezadovoljni su, pored mnogih drugih stvari, i izostajanjem direktnih prenosa ili, bar, snimaka sednica, iako poreski obveznici daju veliki novac za informisanje, koga, gotovo da nema.

 

Dan ljiške opštine je 3. decembar, ustanovljen 1993.godine odlukom Skupštine opštine Ljig, u znak sećanja na početak kontraofanzive srpske vojske u Kolubarskoj bici. Tada je odlučeno da Opštinska priznanja budu Plaketa "Đak kaplar" i Diploma "Đak kaplar".

 

 

Aktuelno

Milica Višić (foto: Đorđe Đoković)
Projekat gimnazijalke Milice Višić "Misli o otadžbini" Pre 12 sati 11 minuta

Negujmo našu istoriju, kulturu i tradiciju

Cilj projekta "Misli o otadžbini" jeste da podstaknemo mlade ljude i celokupnu javnost našeg grada da se više bavimo našom istorijom, kulturom, tradicijom, i da ojačamo osećaj nacionalnog ponosa,...  · 1 komentar

Mamograf (foto: Đorđe Đoković)
Preventivni pregledi važni za izlečenje Pre 13 sati 27 minuta

Sve više mladih žena oboli od karcinoma dojke

U Kolubarskom okrugu i dalje je visok procenat smrtnosti zbog karcinoma dojke koji, ukoliko se otkrije na vreme, može biti izlečen u 90 posto slučajeva. Prošle godine bilo je 89 novootkrivenih,...

Slucajna smrt jedng anarhiste (foto: Dragana Nedeljković)
Spuštena zavesa na 12. Repassage fest Pre 1 dan 2 sati

Trijumf pozorišta iz Crvenke

Osim što je "Slučajna smrt jednog anarhiste" Pozorišta "Stevan Sremac" proglašena za najbolju predstavu u celini, Igor Pavlović kompletirao je het-trik, osvojivši nagrade za režiju, scenografiju i...

Uručenje nagrade Vlajku Jovanoviću (foto: Jovanović)
Na 69. svetskom trofeju harmonike Pre 1 dan 9 sati

Uspeh Alekse Mirkovića i Vlajka Jovanovića u Portugalu

Nekadašnji i sadašnji učenici valjevske muzičke škole Aleksa Mirković i Vlajko Jovanović ostvarili su izuzetan rezultat na Svetskom trofeju harmonike koji održan u Portugalu. Jovanović je pobedu u...  · 1 komentar